Nilsen er eier av reiselivsbedriften Lauklines Kystferie i Kattfjord. Nå får han endelig bygget naust til båtene sine.

Han har flere båter han bruker i den daglige driften, som han har måttet kjøre helt til Tromsø for å få vedlikeholdt eller oppbevart. Tidligere har han også opplevd tyveri av påhengsmotorer til en verdi av flere hundre tusen kroner fordi båtene lå ute.

Da Nilsen søkte til kommunen om å få bygge naustet fikk han beskjed om at bygget måtte settes opp hundre meter fra vannkanten. Det fikk Høyres Øyvind Hilmarsen til å reagere:

– Hvis naustet skal bygges utenfor hundremetersbeltet må Andreas bære de svære båtene 3–400 meter opp på fjellet. Der går det nemlig rett opp. Da har det skjedd en komplett kortslutning blant politikere og byråkrater, sa han da til iTromsø.

Får bygge likevel

Etter avslaget sendte Nilsen inn en klage til Fylkesmannen. Hilmarsen tok også saken til kommunestyret.

– Jeg er veldig glad for at saken ble behandlet i kommunestyret. Det var flere som viste engasjement og kom med kommentarer og tilbakemeldinger om saken. De mente det var urimelig at vi ikke skulle få bygge naustet, og at man ikke måtte henge seg sånn opp i hundremetersregelen, men heller gi oss dispensasjon fra den. Vi måtte få det fordi det ikke er teknisk mulig for oss å bygge naustet 100 meter fra vannet, sier Nilsen til iTromsø.

Hilmarsens forslag til kommunestyret om et politisk vedtak i saken ble ikke vedtatt. Likevel har Nilsen nå fått godkjent byggesøknaden sin. Arbeidet han hadde håpet skulle være ferdig til vinteren er nå utsatt til neste vår.

Etterlyser imøtekommenhet

Nilsen er veldig fornøyd med at saken deres fikk en lykkelig slutt. Han håper den kan være til videre ettertanke for kommunen i lignende saker fremover.

– Det er en stor lettelse at det legges til rette for videreutvikling for næringen her ute. Men det har vært mye byråkrati for å få det til. Jeg håper kommunen kan ta det til ettertanke og heller møte næringsdrivende i distriktene med en positiv holdning i stedet for et kontant «nei» på grunn av hundremetersregelen, forteller han.

Skal heie på næringsdrivende

Arbeiderpartiets Brage Larsen Sollund forteller at slike saker skal behandles administrativt.

– Man behandler ikke enkeltvedtak i kommunestyret. Det må forventes at alt behandles likt, derfor gjorde vi ikke noe direkte vedtak i denne saken her. Likevel er det bra å av og til se på enkeltsaker som dette for å se hvordan systemet fungerer, sier han.

Sollund mener kommunen skal heie på dem som utvikler næring og arbeidsplasser i distriktene.

– Vi må finne ut hvordan vi skal behandle arealbehovet til de som driver i reiselivsnæringen i distriktene og som ønsker utvidelse eller etablering. Også er jeg glad for at denne saken fikk den løsningen den gjorde.

Kommunestyret har nemlig vedtatt at kommunens nye reiselivsstrategi skal legge føringer for arealbehovene i kommuneplanen.