I august skulle 50-åringen få operert inn en mekanisk hjerteklaff på UNN. I etterkant har han vært innlagt i underkant av 50 dager totalt med ulike infeksjoner. Han er svært skeptisk til smittevern-rutinene på Hjerte-, lunge- og karkirurgisk avdeling, og har observert flere tilfeller med det han beskriver som dårlig sykehushygiene blant ansatte.

LES SYKEHUSETS SVAR HER: - Svært liten andel infeksjoner

Smerter i brystet

Da 50-åringen hadde sin første sykehusinnleggelse i august, ble det påvist bronkitt før operasjonen, og Osbakk ble i stedet sendt hjem med antibiotikakur.

15. september var han tilbake på UNN, og tre dager senere åpnet kirurgene brystet hans for å legge inn en mekanisk hjerteklaff. Etter rundt en uke ble han sendt til Bodø på observasjon. Med det skulle sykehusoppholdet snart ha vært over for fauskeværingen. Den gang ei.

– Da jeg kom til Bodø fikk jeg sterke smerter. Jeg ble sendt tilbake til UNN to dager etterpå. Det hadde gått infeksjon i brystbeinet, og jeg måtte på nytt sages opp av legene, forteller Osbakk.

Flere operasjoner

Det ble lagt inn et svamplegeme i brystet til Osbakk for å drenere væske. Med rundt fire-fem dagers mellomrom måtte 50-åringen gjennom totalt fem operasjoner der svampen ble skiftet ut.

– Det har vært hardt. Jeg tror ikke jeg overlever en sjette operasjon, sier han.

Da infeksjonen var under kontroll ble det lagt inn et dren i magen for å tappe ut væske. Osbakk fikk også satt inn en kanyle til hovedpulsåren i halsen, slik at legene lettere kunne ta blodprøver og gi medisin.

Da fikk han påvist gule stafylokokker – også kjent som «sykehusbakterien».

Sykehushygiene

Under det lange oppholdet på UNN har han latt seg sjokkere og irritere over det han opplever som en skremmende smittevernpraksis.

• Ved to anledninger skal to ulike sykepleiere ha tatt telefonen mens de arbeidet sterilt på drenet eller kanylen til Osbakk. Etter at samtalene var ferdig, skal de ha fortsatt arbeidet, uten å skifte hansker.

• Etter at Osbakk fikk påvist gule stafylokokker, fikk han beskjed om at rommet måtte vaskes ned.

– Men da jeg kom tilbake til rommet var det bare ryddet litt og vasket i vinduskarmen. Det er også mangelfull vasking her, det kan gå en hel helg uten at det vaskes, sier han.

I karantene

• Utstyr hentes fra rommet hans og brukes til andre pasienter.

– Jeg er på karantene og har fått beskjed om at utstyret her kun skal benyttes av meg. Likevel henter de støtt utstyr her for å bruke på andre pasienter, før det returneres til rommet. Jeg tror verken det er rengjort eller desinfisert når det kommer tilbake, sier han, og viser blant annet til en oksygenmåler han har på rommet.

• Det fantes ingen plass å henge fra seg drensposer på toalettet. Etter flere henvendelser fra Osbakk, ble det satt opp en knagg.

– Først ble jeg bedt om å legge posen fra meg på en stol som brukes til dusjing. Det er en stol flere har sittet naken på, og du vet ikke hva som er på den. Det kan for eksempel være rester av avføring, påpeker 50-åringen.

– Fikk ikke bandasje

• Ved fjerning av kanyle ble det lagt på bandasje. Neste gang en kanyle ble fjernet, ble det ikke gjort.

– Da fikk jeg beskjed om at det ikke var nødvendig, jeg skjønner ikke hvorfor de ikke skulle legge på spesialbandasje andre gang, sier Osbakk.

• Ved blodprøvetaking blir ikke alltid stikkområdet desinfisert. Noen ganger brukes samme sprøytekanyle to ganger når sykepleieren bommer på stikket.

– Rutinene er helt ulike fra sykepleier til sykepleier, sier Osbakk.

Ensomt

50-åringen håper selv at han snart skal bli utskrevet fra sykehuset.

– Det er rimelig tungt å sitte på rommet her langt fra familie og venner. Den eneste sosiale kontakten man får er via telefon og PC, eller med sykepleiere, som har det travelt nok fra før, sier Osbakk.

Etter å ha vært nesten 50 dager borte fra familie og venner, hadde 50-åringen håpet å kunne bli sendt til Bodø tirsdag.

– Men da fant de røde utslett ved operasjonssåret, og jeg har fått en ny antibiotikakur. Da jeg så en av legene i korridoren, stoppet jeg ham, og spurte når jeg skulle få reise hjem. Da svarte han ærlig: «Jeg kan ikke se inn i glasskula».

UNN har svart på kritikken i en egen sak som du kan lese her.