Terje Gunnar Furnes – eier av Ishavstoget – er fortvilet over forholdene han og hans reiselivsbedrift må leve under for tiden.

Dels er halve sentrum sperret av på grunn av graving og veiarbeid, dels har Ishavstoget fått forbud mot å bruke veier i sentrum av andre grunner.

Det vesle sightseeing-toget har knapt kunnet kjøre gjennom byen.

Puslespill ...

– I fjor var det graving i Storgata og i år har det vært graving i Kirkeparken. Å kjøre gjennom sentrum har vært et skikkelig puslespill, sier Furnes til iTromsø.

Han forteller at det ennå er for tidlig å si hvor hardt rammet han er av at sentrum mer eller mindre har vært en byggeplass.

– Det har vært to forferdelige sesonger for meg, sier han.

FORTVILER: Terje Gunnar Furnes sier at de to siste sesongene har vært "forferdelige".

Skremmer bort kundene

En av grunnene til det er at gravingen og avsperringen av Storgata har skremt bort mange av de tilreisende turistene. Det er i Storgata han har pickup-point.

– Det har vært langt færre folk i Storgata som følge av arbeidet der – og vi har ikke fått like mange passasjerer som vi er vant med, sier han.

Nå håper han at forholdene skal bedre seg til neste års sesong.

Hindret i å se "gamlebyen"

Ikke nok med at graving og veiarbeid har skapt hindringer – det er også lagt ned kjørerestriksjoner for enkelte gater i sentrum.

– Det gjelder spesifikt veien forbi Skarven og Prostneset, samt veien forbi Skansen og Skipsverftet, sier Furnes.

Veien forbi Skarven er sperret av betongklosser og gjerder, og veien forbi Skansen og Skipsverftet er gjort om til gang- og sykkelsti.

Ifølge ham gir det en meget amputert tur når flere av de viktigste turistattraksjonene i sentrum ikke kan passeres med toget.

– Turister som er dårlig til beins og som ikke kan gå så langt vil gjerne bruke toget for å se seg rundt i Tromsø. Nå får ikke de se "gamlebyen" og Skansen-området, sier Furnes.

Kontaktet kommunen

Han har derfor tatt kontakt med kommunen, Brann og redning, samt Visit Tromsø for å få bistand til å få tillatelse til å kjøre i de stengte gatene.

– Jeg håper kommunen kan bidra til at vi skal få kjøre de samme strekningene som vi har kjørt i 24–25 år til det beste for byen og de tilreisende turistene, sier Furnes.

Leder i byutviklingskomiteen, Arbeiderpartiets Brage Larsen Sollund, sier at han ennå ikke har rukket å sette seg inn i saken.

Viktig for byen

– Men jeg skal gjøre det for å få vite hvorfor Ishavstoget ikke får lov til å kjøre de to strekningene forbi Skarven og Skansen, sier han.

Ifølge Sollund vil han lytte til argumentene fra både Ishavstoget – og til dem som har sagt nei til kjøringen.

– Ishavstoget er viktig for Tromsø og det er et bra tilbud til turistene som kommer hit, avslutter han.