Den grove voldtekten fant sted i fjor sommer i en leilighet i Tromsø. Sammen med to andre, som også kommer fra Kenya, hadde domfelte samleie med en kvinne i 20-årene som var bevisstløs som følge av sterk beruselse.

Straffen i tingretten lød på fengsel i fem år og to måneder, samt 220.000 kroner i erstatning til fornærmede.

Men den 20 år gamle mannen anket dommen. I forrige uke konkluderte lagmannsretten med at straffen kunne kuttes med to måneder.

– Det er i samsvar med normalnivået, men i lagmannsretten vektla man ikke alle momentene fra tingretten i like stor grad, sier aktor Tor Børge Nordmo til iTromsø.

Ute av stand

Det var under et besøk til kjæresten i Afrika i 2015 at kvinnen ble kjent med en vennegjeng på tre menn. Under ett år senere var de på besøk i Tromsø, og da saken gikk i Nord-Troms tingrett i april fortalte kvinnen at hun hadde vært god venn med alle tre, og at de tilbrakte mye tid sammen da de besøkte byen.

Videre kom det fram i retten at det var under en avskjedsfest for kenyanerne at voldtekten skjedde. Kvinnen husker å ha drukket to øl og noen drinker, men at hun fikk blackout.

Avslørt av DNA-bevis

I dommen heter det videre at kvinnen var ute av stand til å motsette seg den seksuelle omgangen. Først da hun våknet neste morgen, ble hun klar over hva som hadde skjedd.

De domfelte ble avslørt av DNA-bevis. To av gjerningsmennene er fortsatt etterlyst og antas å befinne seg i Kenya. Ifølge retten er det uvisst om det noen gang vil kunne reises tiltale mot dem.