– Det er behov for en utvikling innenfor denne type arbeid, men de siste årene har vi sett en bevissthet som er i ferd med å spre seg innenfor de som både jobber med og for barn og unge, sier senterleder ved Statens barnehus i Tromsø, Are Evang.

iTromsø møter ham på den nasjonale konferansen om barn og unge med problematisk eller skadelig seksuell adferd som holdes i Tromsø mandag og tirsdag.

I 2016 la Kripos fram en omfattende rapport om seksuelle overgrep mot barn under 14 år. Den viste at 51 prosent av overgrepene ble begått av ungdom mellom 15 og 24 år.

Leder av Multisystemisk terapi (MST) i Tromsø, Marit Øygård Andreassen, forteller at overgrepene i større grad foregår på nettet og sosiale medier.

– Samtidig vet vi at de fleste overgrepene skjer mellom folk som kjenner hverandre, eller som er i familie. Det kan for eksempel være søsken, søskenbarn eller venner. Det kan være vanskelig å oppdage, og ungdom har jo en naturlig seksuell utvikling som man ikke skal komme i veien for. Men det er når den blir avvikende, som at det ikke er gjensidig, når det er trusler, tvang eller vold, og i noen tilfeller stor aldersforskjell, at varsellampene burde lyse og noen må melde ifra, sier hun.

Hever kompetansen

– Mange av overgriperne i denne gruppen har også andre adferdsproblemer, som vold, rus og at de begår kriminalitet. Denne konferansen fokuserer på behandlingstilbud mot disse, for det er en gruppe som trenger hjelp, sier Evang.

LES OGSÅ: «De siste årene har antallet etterforskede overgrepssaker økt dramatisk. Det er likevel grunn til å tro at det bare er toppen av isfjellet»

Og med tall som viser at hvert annet seksuelt overgrep mot barn begås av andre barn og unge, er det grunn til å reagere.

– Vi kan egentlig ikke si om antall tilfeller har økt med årene eller ikke. Omfanget kan ha vært der hele tiden, men det har ikke vært god nok informasjon som har gjort at man kan fange opp sakene. Nå heves kompetansen i hele tjenesteapparatet, og det er nødvendig, sier fagdirektør ved Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge, Bernadette Christensen.

– Det har nok vært en del saker som ikke har blitt tatt tak i, fordi det ikke fantes gode systemer. Da har man heller ikke visst hvor man skal henvende seg, også har man forsøkt å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Evang.

Flere enn 13 unge i avhør i år

Men ifølge Evang har man i Tromsø gjort det bedre enn mange andre steder.

– Tromsø er an av de byene som har kommet lengst. Det har vært ildsjeler innenfor tjenesteapparatet som har holdt på i mange år, som har gjort at kompetansenivået er høyt. Derfor har man her et tverrfaglig konsultasjonsteam som man kan henvende seg til, sier Evang og legger til at det i fjor ble tatt inn 13 overgrepsmistenkte barn og unge til avhør på Barnehuset.

– Allerede i år er tallet høyere enn i fjor. Jeg tror ikke det er fordi det er flere saker i år, men fordi vi er flinkere til å spre bevissthet og dermed få fram sakene.