Tirsdag arrangerte iTromsø barseltreff på Hålogaland Teater. Dette er fjerde gangen avisa inviterer nybakte mødre og fedre til treff, der de kan snakke med likesinnede og samtidig lære nye ting.

Denne gangen sto blant annet babyfotografering, interiørtips til barnerommet og babysang på programmet. I tillegg kunne de oppmøtte mødre og fedre få tips og råd fra byens ferskeste bibliotek: Tromsø bærebibliotek.

– Vi begynte å bære samme dag som vi kom hjem fra føden. Vi hadde ingen vogn, men kun en ergonomisk bæresele, forteller Emi Eiterå-Tardy.

Hun er utdannet bæreveileder fra England, og startet i vår opp Tromsø bærebibliotek.

– Det var et tilbud som jeg selv savnet. På bærebiblioteket kan foreldre prøve ut ulike bæresjal og bæreseler, og finne noe som de synes er komfortabelt å bære med, sier hun.

Trendy bæring

Eiterå-Tardy forteller at det begynner å bli en liten gjeng utdanna bæreveiledere i Norge nå, men at utdanninga ennå ikke finnes her til lands.

– Men hvorfor skal man bære?

– Fordi det er det vi gjør: vi bærer. Menneskebarn kan ikke gå selv når de blir født. Noen barn er ikke fornøyde med å ligge i vogn, og vil bare ha kroppskontakt. Med bæretøy kan man ha frie armer, og ha mulighet til å gjøre andre ting, samtidig som man gir barnet det det trenger, sier hun.

På barseltreffet hadde Eiterå-Tardy mange foreldre innom standen sin som ønsket hjelp til å stille inn bæreselen korrekt.

– Mange ønsker hjelp til å få til det bæretøyet de har. Vi har er rik bæretradisjon i Skandinavia, men den har hoppa over noen generasjoner, så man kan ofte ikke spørre foreldre eller besteforeldre om hjelp.

Eiterå-Tardy opplever at det har blitt trendy å bære.

– Da jeg for tre år siden ble medlem av Facebook-gruppa «Norsk Bæregruppe» var det rundt 2.000 medlemmer. Nå er det over 13.000. Dessuten har selene blitt mye bedre, sier hun.

Raskt utsolgt

En av mammaene som på barseltreffet oppsøkte bærebiblioteket var Monika Moss Jensen.

– Jeg tester ei bæresele her, forteller Jensen, med fem måneder gamle Celina på magen.

– Jeg har testet sjal før, men aldri sele. Jeg bruker mest vogn til vanlig, legger hun til.

Tirsdagens treff var det første av iTromsøs barseltreff som Jensen har deltatt på.

– Jeg syntes det så spennende ut, og så er det jo noe å gjøre når man er i permisjon, sier hun.

PÅ TREFF: Vårin Hofsøy og Lavrans (4,5 mnd.), Nina Rossing og Matheo (5 mnd.) og Terese Linchausen og Ylva (4,5 mnd.) deltok på iTromsøs barseltreff tirsdag.

Ifølge eventansvarlig Marianne Lein Moe i iTromsø ble treffets 110 billetter solgt ut på tre dager. Det gjør det til det raskest utsolgte av de fire barseltreffene iTromsø har arrangert.

– FÅ TILBUD: Eventansvarlig i iTromsø, Marianne Lein Moe, mener det er få tilbud til nybakte foreldre i Tromsø, og at mange er interesserte i aktiviteter som barseltreff.

– Jeg tror at det er en mangel på tilbud til denne målgruppa. Det finnes babykino, og de barseltreffene som organiseres på helsestasjonene, men lite annet. Jeg tror mange er sugen på mer aktivitet, sier hun.

– Og her kan ungene skrike og gulpe og bråke så mye som de vil, samtidig som foreldrene møter andre og får info.