I år hadde NM i kjøttprodukter spesielt fokus på julemat og pålegg. Der deltok Mydland, Aron Mat, Eide Handel og Solberg Pettersen med sine produkter.

– Tromsø har alltid vært kjøttby nummer én, det er ingen andre steder i landet hvor det er like tett med gode kjøttprodusenter som her, sier kvalitetsansvarlig Erik Mydland til iTromsø.

TIDLIGERE NORGESMESTER: I fjor stakk Solberg Pettersen og daglig leder Kim Pedersen av med tittelen som norgesmester i fenalår.

Han mener det høye nivået blant tromsøbedriftene stammer fra tett konkurranse gjennom flere år.

– Man er mer skjerpa når man har konkurranse. Vi har alltid hatt gode kjøttprodusenter som har inspirert hverandre og gjort hverandre bedre.

– Drar hjem med nye ideer

Blant 59 bedrifter og ti videregående skoler som deltok på årets NM stakk altså Mydland av med tre gull og to bronsemedaljer.

Det mener Mydland skyldes mye fokus på kvalitet.

– Man må rett og slett være målbevisst og lojal til kvalitet. Vi har utrolig dyktige ansatte som hele tiden har fokus på kvalitet, sier han.

BEST I BYEN: Blant de fire aktørene fra Tromsø som deltok i NM gjorde Mydland det best med hele tre gullmedaljer. Her er produktansvarlig Mats Raftdal og kvalitetsansvarlig Erik Mydland med medaljene fra konkurransen. Foto: John T. Pedersen/FokusFoto

Men suksessen på NM betyr ikke at gjengen i Mydland kan legge seg på latsiden.

– Vi er jo kjempefornøyd, det er hyggelig å vinne priser for det vi holder på med og det betyr mye for våre ansatte. Men man får alltid impulser og inspirasjon fra andre når så mange i bransjen møtes på denne måten. Vi drar hjem med mange nye ideer og tanker, sier Mydland.

– Råartig

Daglig leder Kim Pettersen i Solberg Pettersen prøver hvert år å komme seg til NM, men så seg i år nødt til å sende produktene sine i forveien og heller bli hjemme å jobbe.

– Vi har deltatt på NM sporadisk siden vi var med første gang i 2007. Hver gang vi har vært med har planen vært å komme seg ned dit, men jeg ender opp med å aldri rekke det. Vi er en liten bedrift med veldig mye å gjøre midt i julesesongen, men vi er veldig fornøyd med hvordan det gikk uansett, sier han.

Spesielt fornøyd er han med medaljen de fikk for pinnekjøttet sitt.

– Det er en utrolig tøff kategori så man må ha et veldig bra produkt for i det hele tatt å få medalje. Det er råartig.

GULL: Mats Nilsen i Eide Handel viser fram gullmedaljen de fikk for sin lammerull. Foto: John T. Pedersen/FokusFoto

Blir bedre

Pettersen mener tilbakemeldingene de får fra dommerne på produktene sine er viktig for å bli bedre.

– Vi lærer mye av konkurransen og følger med på produktene som presenteres selv om vi ikke er til stede. Vi får hele tiden nye ideer, så det er masse spennende for oss å lage fremover.

Dette vant tromsøbedriftene:

Mydland:

  • Gull for sitt lutefiskbacon

  • Gull for kjelår av arktisk kje

  • Gull for røkt pinnekjøtt

  • Bronse for sin lammerull

  • Bronse for urøkt pinnekjøtt

Aron Mat:

  • Bronse for sin tromsøsylte

Eide Handel:

  • Gull i kategorien rull med sin lammerull av alpelam

  • Sølv for sin røkte julepølse Eide Heimelaga

Solberg Pettersen:

  • Bronse i kategorien delikatessepålegg for røkt lammelår

  • Bronse for urøkt pinnekjøtt