Bræck er nemlig en av 13 barn som opptrer i Hålogaland Teaters storsatsing, «The Sound of Music». En av musikalhistoriens største suksesser har også falt i smak hos tromsøværinger og lokale anmeldere. iTromsø trillet terningkast seks og omtalte den blant annet som «en musikal som lever opp til forventningene, og kanskje vel så det. Den står fjellstøtt».

Liker å stå på scenen

Bræck er å se på HTs scene mellom to og tre dager i uken, hvor hun jobber rundt 4,5 timer hver gang. Det var allerede i førsteklasse at 10-åringen fattet interesse for å stå på scenen.

– Det var læreren min som satte opp teaterstykker. Det likte jeg veldig godt og fortsatte med det, forteller skuespillerspiren.

– Det jeg liker best med det er å stå på scenen og ha det artig, legger hun til.

Diagnose

Men Bræck er ikke som alle andre barn på samme alder. Hun har nemlig den sjeldne og alvorlige diagnosen Cystisk Fibrose (CF). Dette er en multiorgansykdom som skyldes mutasjoner som gir feil i salt- og vanntransporten i kroppens celler.

Dette fører blant annet til seigt slim i lungene som skaper grobunn for infeksjoner (kilde: Norsk forening for cystisk fibrose). Personer som er rammet av sykdommen får ofte problemer med mage og tarm, samt fortetning i øvre luftveier og lunger.

– Anne-Sofie er rammet i lungene og i mage/tarm. De største komplikasjonen for henne har vært i magen. Det er viktig at hun selv også passer på å ta tablettene sine. Hvis hun glemmer dette, så får hun vondt i magen, sier pappa Rune Bræck.

– Glemmer sykdommen

Sykdommen medfører at hun i tillegg til medisiner, må gå til behandling hos fysioterapeut to ganger i uken.

Til tross for sykdommen, er det alltid et lyspunkt å komme på teaterscenen for Anne-Sofie.

– Før jeg går på scenen, så kan jeg få litt krampe i magen og ha det vondt. Men jeg glemmer sykdommen når jeg kommer på scenen, sier hun.

SE OGSÅ: En smakebit av «The Sound og Music» (for abonnenter)

«The Sound og Music»-eventyret til Bræck startet da hun var på besøk hos bestemor tidligere i år.

– Mamma og bestemor hadde snakket om at jeg burde sende inn søknad. Mamma sa egentlig nei på grunn av sykdommen, men det endte med at jeg meldte meg på, sier hun.

Drømmer om å bli skuespiller på heltid

Cirka en måned etter var hun inn til audition. Over 300 barn søkte på rollene, og Bræck var en av de få heldige som nådde helt til topps.

– Det er veldig artig. Det har jo vært helt utsolgt, så det er imponerende, men også ganske rart, sier hun.

Nå legger gjengen i «The Sound of Music» på turne til blant annet Harstad, Mo i Rana og Bodø. Med på turneen blir også Bræck.

– Jeg blir borte i ti dager og reiser alene, forklarer hun.

– Er det skuespiller du ønsker å bli når du blir voksen?

– Ja, du kan si det sånn.