– I 2020 vil vi være en million hørselshemmede her i landet. Derfor vil vi så gjerne starte opp denne gruppa, sier leder Kari Oline Sørensen i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) sitt lokallag i Tromsø.

Hun snakker om HLFs nye foreldregruppe i Troms, som skal ha oppstartsmøte i Tromsø 9. desember.

– Vi vet at mange foreldre har døve eller hørselshemmede barn, men at de ikke er medlem i HLF. De vil vi også komme i kontakt med, siden vi vet hvor viktig det er å samles og utveksle erfaringer, sier hun.

LES OGSÅ: – I helga skal vi lage årets største bursdagsfest i byen (for abonnenter)

Innså sent at noe var galt

Maiken van Ingen er initiativtaker til den nye foreldregruppa.

Først for to år siden fant hun ut at hennes i dag fire og et halvt år gamle datter Yvonn hadde hørselshemninger.

Ansatte i barnehagen hadde ropt til datteren da hun satt med ryggen til. Det var ingen reaksjon å få. Da barnevakten både støvsugde og ved et uhell knuste et glass rett utenfor døra til rommet der Yvonne lå og sov, våknet hun ikke.

– «Hun må ha et godt sovehjerte», sa barnevakten til meg. Men jeg innså at noe var feil. Yvonn hadde også et mangelfullt språk til å være to år, sier Ingen.

Savnet å møte likesinnede

25-åringen sier hun har fått god hjelp av helsevesenet etter at hørselshemningene til datteren ble påvist, men hun har savnet et tilbud om å få treffe foreldre i samme situasjon.

– Jeg søkte etter en slik foreldregruppe her i Tromsø, siden jeg savnet å få informasjon og å få møte likesinnede. Men jeg fant ut at det kun fantes i Nordland og sørpå. Etter det har jeg jobbet med å starte denne gruppa.

Får gjester på oppstartsmøte

9. desember skal gruppa ha oppstartsmøte. Da får gruppa besøk av Hans Petter Østreng, leder for foreldre- og barneutvalget i HLF sentralt, som skal fortelle om lovverk og rettigheter. Østreng har også med seg sin hørselshemmede datter, som skal fortelle om hvordan det er å gå på skole med hørselsutfordringer.

Nav Hjelpemiddelsentralen skal fortelle om alt av utstyr de kan tilby til hørselshemmede.

– Siden vi ikke har en ungdomsgruppe i Tromsø, er også ungdommer over 18 år velkomne til møtet, sier Ingen.