Bruker millioner på å pusse opp gamle svømmehaller som kan bli nedlagt

Den siste måneden har Tromsø kommune pusset opp garderobene til Stakkevollan svømmehall. Neste uke får Alfheim nye dusjer, men om disse bassengene vil tas i bruk etter åpningen av Tromsøbadet, er ennå usikkert.

Renovert i 2016: For et år siden var Alfheim stengt i tre måneder mens man brukte rundt to millioner kroner på å pusse opp og male det slitte bassenget fra 1965. Foto: Tom BenjaminsenFoto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Disse bassengene drifter kommunen i dag:
  • Alfheim svømmehall
  • Stakkevollan svømmehall
  • Mortensnes skole
  • Tromsdalen skole
  • Kvaløysletta skole
pluss

Torsdag delte Tromsø kommune gladnyheten om at de over de neste to ukene skal skifte ut de gamle dusjene i garderobene tilknyttet Alfheim svømmehall. For en måneds tid siden begynte de med det samme arbeidet i garderobene til Stakkevollan svømmehall, men der skal de i tillegg skifte ut de gamle flisene i både herre- og damegarderobene.

LES OGSÅ: Tromsøbadets nyvalgte styreleder: – Dette blir vår viktigste oppgave fremover (for abonnenter)

– Vi blir ferdig med oppusningen innen jul. De gamle dusjarmaturene byttes ut med automatiske, da vi vet de gamle dusjene ikke alltid funker og at det har vært et irritasjonsmoment blant brukerne. Summen på dette arbeidet ender opp på litt i underkant av to millioner kroner, som er småpenger når det kommer til oppussing av svømmehaller, sier Frode Gustavsen, prosjektleder og byggforvalter.

LES OGSÅ: Nå skal garderobene til denne svømmehallen pusses opp

Ikke ferdig behandlet

Tromsøbadet er i rute og skal stå ferdig på Templarheimen våren 2019. Fremtiden til Tromsø kommunes øvrige svømmehaller er derimot uavklart. I det daværende byrådets budsjettforslag for 2016 sto det at «kostnadene og driften ved bygging av Tromsøbadet, krever at Alfheim og Stakkevollan svømmehall stenges når det nye badet åpner», og to år senere er man ikke nærmere en endelig avklaring.

LES OGSÅ: Mener tromsøskolene gir for dårlig svømmeopplæring

– Det har ikke blitt gjort et eksplisitt vedtak om hva som skjer med de eksisterende bassengene. Det pågår nå et arbeid i administrasjonen for å finne ut om de skal driftes videre, legges ned eller bygges om. Det er for tidlig å si noe mer om hva utfallet blir og når dette arbeidet er ferdig, sier Bjarte Kristoffersen, avdelingsdirektør for næring, kultur og idrett.

LES OGSÅ: Tromsøbadet i rute – slik ser det ut nå (for abonnenter)

Haster

At det ikke eksisterer en avklaring, begynner å bli prekært for hallforvalterne i kommunen. Uten kunnskap om hva som skjer videre med bassengene, er det nærmest umulig å planlegge nødvendig vedlikehold av bassengene.

LES OGSÅ: Vil ha hele byen med på idédugnad for Alfheim svømmehall (For abonnenter)

– Vi har et ansvar overfor byens befolkning om å ikke la disse hallene forfalle, men er avhengig av en overordna plan for fremtiden til disse anleggene. Det er mange behov som må dekkes og betydelige investeringer som må gjøres, og det er vanskelig å planlegge når vi ikke vet om disse hallene legges ned om to år. Så vi håper det kommer en avklaring snart, sier Gustavsen.