Sauebonde Inge Skognes sendte 50–60 lam på beite. Da dyrene ble hentet inn, manglet 19 lam. I ettertid har både han, familien og venner søkt i området uten å finne ett eneste spor.

Gaupe og jerv

– Det vi derimot har sett – etter at snøen kom – er spor etter minst tre gauper og en jerv. I tillegg er det mye ørn i området. Jeg tror årsakene til mine tap ligger der, sier Skognes.

Han satt ut godt over 100 dyr da beitesesongen startet.

– Det merkelige er at ingen voksne dyr er tatt.

Sauebonden anslår sitt tap til rundt 40.000 kroner.

– Jeg vet ikke hvilke rettigheter jeg har til erstatning. Men i løpet av kort tid skal bøndene i området samles for å drøfte saken, sier Sjursnes-bonden.

Hans kollega, Yngve Mortensen, sier at det er normalt å miste 2–3 lam i løpet av sesongen. I år er rundt 70 lam tatt.

– For mitt vedkommende er ti lam borte. Og de er som sunket i jorden. Selv ikke beinrester og skinn har vært mulig å finne.

Gaupe sett

Mortensen sier at i tillegg til spor etter rovdyr, er en gaupe observert av bilister.

– Når elgjegerne i høst har sett ganske mye spor i beiteområdene, er det ingen tvil om at rovdyr er i området. Derfor er det på tide at noen tar affære, sier Yngve Mortensen.

Hardest rammet er reineier Johan Anders Oskal. Han anslår at rundt 60 prosent av kalvene er tatt.

– Under merkingen i juni gjorde jeg en del observasjoner og fant da nyfødte kalver som var tatt bare timer etter at de så dagens lys. Andre var bare et par dager gamle.

Oskal forteller at det normale er at ni av ti simler får kalver. Sett i forhold til det, er tapene på flere hundre rein. Det er katastrofetall for reineieren.

Bløffmakere

– I alle år er reindriftsnæringen blitt sett på som bløffmakere når vi snakker om tap av dyr. Men nå opplever sauebøndene det samme – noe jeg håper skal bidra til at vi blir trodd.

– Vi kan ikke sitte stille å se på at rovdyrene herjer i flokkene. Derfor må myndighetene på banen og gi fellingstillatelse til de gaupene og jerven som dreper dyrene våre.

– Og da er det viktig at det skjer raskt. Nå er forholdene perfekte for å kunne følge spor. Den muligheten må vi utnytte.

Ødelegger grunnlaget

REINEIER: Johan Anders Oskal.

– Det som har skjedd, gjør at vi ikke kan slakte like mange dyr som ellers. Gjør vi det, vil grunnlaget for videre avl bli berørt. For å balansere det hele, blir jeg økonomisk berørt i mange år fremover, konstaterer Johan Anders Oskal.

Samtlige involverte betegner årets tap som unormale. Når ørn – som det er observert mye av – får boltre seg i tillegg, går det ut over bestanden.

Elgjeger Alf Karlsen har jaktet på halvøya siden slutten av 80-tallet. Han er sjokkert over det han har opplevd i år.

– For det første har vårt jaktlag ikke sett en eneste elgkalv. Derimot har vi sett masse spor etter rovdyrene.

Rovdyrfritt område

– Dernest skal det ikke være rovdyr i denne delen av kommunen. Derfor – hvis bøndene får fellingstillatelse, vil vi delta i jakten på rovdyrene. Selv om ikke vi har lidt noe tap, er det likevel i vår interesse at vi får til en normal jakt.

– Et annet tegn på at det ligger mange kadaver i beiteområdet, er mangelen på rev i bygda. På denne tiden er det normalt at den farter rundt husene på jakt etter mat. I stedet er den i fjellet, konstaterer Alf Karlsen.