På scene Øst på Hålogaland Teater har tre skuespillere nettopp avsluttet pressevisning av «Tobias og dagen det smalt». De har vist fram en smakebit av det som er et enestående teaterstykke – et barneteater som handler om kjønnsidentitet.

Stykket handler om Tobias, som egentlig heter Cecilie og er født som jente. Men Tobias føler seg som en gutt, selv om verken moren eller faren hans vet det. Det er bare hans bestevenn Pauline og den usynlige dinosaureksperten Konrad som vet at Cecilie egentlig er Tobias, og sammen forsøker de å hjelpe den ni år gamle gutten.

Men hvordan skal han forklare for alle hvem han egentlig er?

Blått eller rosa

«Tobias og dagen det smalt» er en forestilling om kjønnsidentitet og vennskap. Produksjonen er et samarbeid mellom Hålogaland Teater og Rimfrost, og utarbeidet med utgangspunkt i intervjuer hvor personene har delt av sine historier og tanker rundt kjønnsidentitet og -mangfold.

Og det var Kristine Myhre Tunheim, som spiller Pauline i forestillingen, som opprinnelig hadde ideen til stykket.

– Jeg opplever at barndommen er enda mer kjønnet i dag enn noen gang. Alt er veldig delt i to båser, der du er gutt eller jente, og enten liker du blått eller rosa. Det opplever jeg som et problem, og de to båsene smaler inn hvem vi er. I barndommen er vi sårbare, samtidig som den er så for vår utvikling. Jeg har alltid vært over gjennomsnittet interessert i kjønn, men selv jeg som er veldig interessert hadde lite kunnskap om for eksempel transpersoner. Derfor tenkte jeg at kunnskapen ute blant folk også kunne være lav, og ville lage en forestilling om kjønnsidentitet for barn. For barn er faktisk mye mer aksepterende enn vi voksne, sier Myhre Tunheim.

– Fører til dobbelt utenforskap

Forestillingen har premiere på torsdag, og allerede har de hatt noen prøvevisninger for barn.

– Så langt ser det ut som at barna liker den. Vi har prøvd å lage en enkel forestilling om noe som er vanskelig. Den skal både være undrende, men samtidig buldre og brake litt. Også liker jeg at vi har en mann i rollen som Tobias. Da ser publikum ham slik han ser på seg selv, sier Morten Røsrud som har regi på forestillingen.

– Det finnes ikke mye i barnekulturen om dette, og det tenker jeg fører til et dobbelt utenforskap. De fleste som er transpersoner oppdager i tidlig alder at de er det. Derfor mener jeg det er viktig at tematikken når ut til barn. Ofte har voksne lett for å la dette med kjønnsidentitet handle om noe seksuelt, men det gjør det jo ikke. Det handler om identitet, sier Jenny Svensson som har skrevet stykket.

– Og det som er gøy er at barna tar dette med en gang. Det er ikke noe spørsmål om Tobias er gutt eller jente. Han føler seg som en gutt, og da er han det, sier Tunheim.

Forestillingen går fra 23. november til 16. desember.