Om du får bilskader på grunn av feil og mangler på offentlig veier, kan du ha krav på erstatning.

Alle fikk erstatning i fjor

iTromsø har bedt om tall fra Tromsø kommune og Statens vegvesen på hvor mange som har sendt inn erstatningskrav.

Det er Bydrift som mottar kravene i kommunen. De registrerte tre henvendelser i 2016, der alle fikk erstattet sin skade.

I 2017 har de hittil behandlet syv krav, der tre er godtatt og fire har fått avslag.

– I tillegg er noen krav videreført direkte til entreprenører som har gravd i kommunal vei, der de står ansvarlig for gravestedet inntil ferdigstillelse, sier Leif Harald Pedersen, konstituert enhetsleder i Bydrift.

Statens vegvesen mottok syv krav i fjor og fire hittil i år. Vegvesenet kan ikke si hvor mange av dem som har fått erstatning.

– Men generelt er det veldig få som får erstatning fra oss, sier Svein-Roar Aas, seksjonsleder for juridiske saker og anskaffelser i Statens vegvesen.

Overrasket av hull og erstatning

Tor Ørjan Bjørnstad er bosatt i Hamna og har nylig krevd erstatning fra kommunen for et ødelagt dekk. Skaden skjedde en kveld han skulle kjøre hjem. Det var mørkt, og det regnet.

– Jeg kjørte i rundkjøringa ved Jekta da det plutselig smalt. Jeg hadde kjørt på et hull som var mange centimeter dypt. Det var et under at ikke hele forstellet på bilen ble ødelagt.

Han fikk beskjed på verkstedet om at dekket ikke kunne repareres.

– Jeg var snill og kjøpte det billigste dekket jeg fant, til 1.350 kroner, før jeg sendte inn erstatningskrav, sier han.

– Betenkelig praksis

Bjørnstad sier han nylig ringte kommunen for å høre hvordan det lå an med kravet.

Da fikk han beskjed om at han ville få erstatning, fordi kommunen hadde fått beskjed om hullet før Bjørnstads bil ble skadet.

– Jeg synes det er betenkelig at kommunen kun utbetaler erstatning om de har fått tilbakemelding i forkant på dette. Det betyr jo at den som skader bilen først, ikke har krav på erstatning. Flaks for meg at det allerede var meldt inn, sier Bjørnstad.

Han reagerer også på at kommunen ikke har mulighet til å gjøre varige utbedringer.

– Jeg har hørt at hullene ved Jekta har vært der lenge, og at de bare putter i litt asfalt. Det er litt rart at de ikke gjør en permanent utbedring på en så trafikkert vei, sier Bjørnstad.

– En ting er at det oppstår skade på bilen, men det er et av de mest trafikkerte stedene i Tromsø. Om man mister kontrollen over bilen, kan det fort gå utover både andre biler og folk, legger han til.

Dette må til for å få erstatning

Pedersen i Bydrift har ingen kommentarer til Bjørnstads uttalelser, siden kravet hans fortsatt formelt er til behandling.

Han sier imidlertid at bilister kan ha grunnlag for erstatning hvis kommunen har registrert et behov for tiltak via innmeldinger eller egne observasjoner, uten å følge det opp.

– Og dersom skaden skjer kort tid etter registrering, må det vurderes om kommunen har hatt tid til å gjøre noe for å forhindre skaden. Hvis ikke, vil vi avslå kravet. Utgangspunktet er å reparere fortest mulig og hindre flere skader etter at vi får beskjed, sier han.

Bileierne må også dokumentere det økonomiske tapet.

– Ved skade på kjøretøy vil skadelidte som et eksempel på dokumentasjon kunne fremvise en takstrapport. Denne vil være med på å dokumentere omfanget av skade og hva det vil koste å reparere skaden, sier Pedersen.