Søndag kveld, lokal tid, vant Kire den prestisjetunge «Book of the Year Award» under Tata Literature Live Awards, den internasjonale litteraturfestivalen i Indias største by Mumbai.

Med forleggere og forfattere fra over hundre land til stede, fikk hun prisen for boka «Son of the Thundercloud», som hun ga ut i fjor

– Jeg ble veldig overrasket og hadde ikke trodd jeg skulle vinne. Du vet hvor stort India er, og hvor mange bøker som produseres der hvert år. Også vant jeg, sier hun til iTromsø.

Forfulgt i hjemlandet

Kire kaller seg ikke inder, men naga. Hun kommer fra Nagaland, lengst øst i India, helt på grensen mot Myanmar.

Regionen har gjennom flere tiår vært gjenstand for en av verdens blodigste konflikter.

– Nagaland har hatt en lang, politisk konflikt, først med Storbritannia, deretter med India. Det har vært veldig voldelig. Jeg så all volden som var rundt meg. Siden jeg har en samvittighet, skrev jeg om det. Mange likte ikke det, og situasjonen ble farlig. Mange som opponerte mot situasjonen, ble drept, sier Kire.

Den farlige situasjonen gjorde at hun i 2005 flyttet til Tromsø, hvor hun ble byens første fribyforfatter, en ordning for forfattere som er forfulgt i hjemlandet.

– Jeg kom hit i mars, med mine to døtre. Det var fortsatt vinter, men det var lyst, og vi var i en god «sirkel». Alle var så vennlige og gjestfri mot oss.

Det gode førsteinntrykket har vedvart, understreker hun.

– Jeg elsker Tromsø. Tromsø har vært skrivebordet mitt. Et trygt sted, hvor folk respekterer privatlivet mitt, hvor jeg er produktiv og kan bli inspirert av den flotte naturen og menneskene. Her er jeg dessuten anonym og kan være meg selv.

Liker ikke å være kjendis

Anonymitet får hun nemlig ikke i India, hvor hun er en kjent og populær forfatter.

– Jeg blir gjenkjent såpass ofte at det blir ukomfortabelt. På flyplasser må jeg skrive autografer og være med på selfier. Jeg liker virkelig ikke den delen av forfattertilværelsen, for det går utover privatlivet mitt.

I neste uke drar hun likevel til India for å promotere sin nye bok, «Don’t Run, My Love».

Situasjonen har roet seg såpass mye på hjemstedet at hun nå drar på jevnlige besøk.

– Det er fortsatt konflikt, men mange mennesker kjemper for fred, og jeg støtter dem. Nå er det mye bedre, så nå kan jeg reise til Nagaland og India. Jeg er heldig som har to hjem, påpeker hun.

Vil takke Tromsø

Kire har jobbet ett semester ved UiT og rundt fem år på Tromsø bibliotek, men nå er det forfatterskapet som tar det meste av tiden.

– Ja, dette er livet mitt. Det er ikke en hobby. Jeg har så mange historier inni meg som vil ut, og jeg har alltid et prosjekt gående.

LES OGSÅ: Tromsøforfatter har skrevet bok om en av landets mest kjente utvandrere (for abonnenter)

Hun skriver romanene hjemme. Om hun skriver dikt, sitter hun som regel ved havna.

– Tromsø inspirerer meg masse. Den flotte naturen, nordlyset, de kontrastfylte årstidene. Det er så eksotisk, og noe skjer alltid her. Det er så inspirerende, sier hun og fortsetter:

– Jeg vil gi et stort takk til Tromsø for at det har gått så bra. Det er her jeg er mest produktiv. Byen og folket gir meg rom til å skrive. Det er et sted som gir deg et valg som er viktig for meg: Du kan gå ute og være sosial, eller du kan stenge deg helt inne – på en sunn måte, sier den ferske prisvinneren, som har gitt ut rundt 25 romaner, diktbøker og barnebøker siden debuten i 1982.

Stolt biblioteksjef: – Dette er stort

Biblioteksjef Paul Henrik Kielland er stolt over at Tromsø har en så anerkjent forfatter boende i byen.

– India er et gigantisk litteraturmarked. Svært mange engelskspråklige bøker gis ut hvert år, så å få prisen for årets bok er kjempestort. Hun vant jo en stor pris også i fjor, men dette er enda større. Jeg tror ikke folk her aner hvor stort det er, sier biblioteksjefen.

Han sier biblioteket har mange bøker av Kire til utlån.

– Så det er bare å komme og låne om folk er nysgjerrige på forfatterskapet hennes. Hun har også skrevet om tromsøværinger hun har møtt. Det er en kjempeartig bok, som var noe av det første hun skrev etter at hun flyttet hit, sier han.

Tirsdag i neste uke skal Tromsø bibliotek feire Kire og prisen.

– Vi skal lese litt fra bøkene hennes og intervjue henne om India og litteraturen. Også skal vi rett og slett sette pris på en stor forfatter, sier Kielland.

– Veldig hyggelig av dem. Jeg elsker biblioteket. De tar så godt vare på meg, og de er nesten som en familie for meg, kommenterer Kire selv.