«Toppturer i Troms» kom ut i 2010 i regi av friluftsbladet Fri Flyt. Sammen med den engelske utgaven «Ski Touring in Troms» har den solgt nær 10.000 eksemplarer. Mandag lanseres en ny versjon av boka.

– Bortgjemte perler

Forfatter Espen Nordahl lover over 400 sider med hvitkledd, nordnorsk fjellnatur.

– Vi har utvidet fra 82 til 116 topper, og i denne boka har vi også med toppturer på Senja. Vi har dessuten mange nye og flotte bilder tatt av et tyvetalls dyktige fotografer, sier han.

Blant Tromsø-toppene som er med i denne versjonen, trekker Nordahl fram det 657 meter høye Kvaløy-fjellet Kinnbeinet, som han sier er en gjemt perle.

– Kinnbeinet er en liten kosetopp som fortjener flere besøkende. En enkel topp å gå på, med fantastisk utsikt, sier han.

Nordahl trekker også fram det 1.395 meter høye Sennedalsfjellet på Tromsøs fastland.

– Det er et lite besøkt, men veldig flott fjell, som jeg også anbefaler folk å besøke.

Mener folk er blitt mer fornuftig

Den nye versjonen av boka inneholder også et nytt kapittel om tryggere ferdsel.

– Vi vier større oppmerksomhet til sikkerhet. Dette er ikke bare en guidebok, men skal også hjelpe folk å planlegge turene bedre og sikre seg mot snøskred. Derfor har vi også klassifisert hver enkelt tur med tanke på snøskredfaren.

Nordahl mener folk er blitt flinkere til å ta forholdsregler, spesielt etter at NVE startet skredvarsling i 2012.

– Folk er mer bevisste på sikkerhet, og jeg ser også at antall omkomne i skred heldigvis går ned. Troms har lenge vært fylket med flest omkomne i snøskred, men det tror jeg har sammenheng med at så mange går på toppturer her, sier han.

Vil inspirere, ikke skremme

Nordahl håper uansett at han ikke skremmer folk fra topptur.

– Med boka håper jeg å inspirere enda flere til å komme seg ut og få seg gode opplevelser – på en tryggest mulig måte.

Etter at bodøværingen flyttet til Tromsø i 1982, har han sett en stor utvikling på turiveren.

– I starten kunne jeg dra på Kattfjordeidet i januar og være helt alene. I dag er det skigåere der fra første dag snøen kommer. Det har bare ballet på seg, og i dag vil jeg kalle Tromsø for toppturhovedstaden i Norge – og kanskje i hele verden.