Ideen om en spenningshistorie der handlingen foregår på baksiden av månen kom til forfatter Endre Lund Eriksen allerede i 2006. Etter det fulgte mange år med research, før han for to år siden begynte å skrive. 17. november kunne han for første gang lese offentlig fra romanen «Baksiden».

– Boken handler om Katrine som er 16 år og som opplever at faren forsvinner. Han vant en tur med et romskip som skulle gå rundt månen, men så forsvant romskipet da det var på baksiden av månen. Alle forventet at passasjerene på romskipet skulle være døde, men plutselig en dag får Katrine en kryptert mail fra pappa. Det viser seg at han befinner seg i en hemmelig base på baksiden av månen, forteller Eriksen.

– Basen er så hemmelig at Katrine skjønner at de som har basen er villige til å gjøre alt for at ingen skal få vite om den. Derfor står også Katrine i fare, og det begynner å skje ting både med henne og med faren.

Romturisme og overvåking

Romturisme, som pappaen til Katrine deltar i, er slett ikke fjernt fra virkeligheten.

– Jeg fant ut at flere har reist som turister i verdensrommet – flere privatpersoner har vært på den internasjonale romstasjonen – ISS. Dessuten har det blitt ganske aktuelt nå, ettersom Tesla-eier Elon Musk annonserte at de i selskapet SpaceX allerede til neste år planlegger å sende to turister rundt månen, forteller Eriksen.

NY ROMAN: Endre Lund Eriksen har nylig lansert thrilleren «Baksiden».

Eriksen har som del av researchen besøkt Kennedy Space Center i Florida, og har lært mye om romfart. Men han har også gjort mye research på overvåking.

– Etter hvert får Katrine i boka mistanke om at hun overvåkes, og i et forsøk på å ikke bli oppdaget må hun kommunisere kryptert og gå på «DarkWeb». Jeg har holdt på med researchen i mange år, og har lært mye om både hacking og overvåking. Overvåkinga som beskrives i boka, kan skje, og det som skjer ute i rommet er også teknisk mulig – i alle fall innen kort tid, sier Eriksen.

Alvorlig undertone

Han tror historien kan bli en vekker for mange, særlig når det gjelder overvåkingstematikken.

– Man lærer en del på skolen om nettvett og nettmobbing, men det snakkes ikke så mye om hvor utsatt vi kan være for overvåking.

«Baksiden» er en thriller for unge voksne, som godt kan egne seg for voksne også. Den skiller seg fra Eriksens tidligere bøker ved å ha en mer samfunnspolitisk undertone.

– Den handler jo om både overvåking og terrorisme, og selv om den ikke er helt blottet for humor, så har den en ganske alvorlig undertone. Den har vært spennende å jobbe med, og det har vært en interessant verden å gå inn i, mener han.

– Jeg tror absolutt jeg har lært ting som kan brukes i andre historier i fremtiden.

Eriksen kjenner på stor glede og lettelse over at alt arbeidet har resultert i en bok mellom to permer, som nå kan deles med verden.

– Det er godt å få den ut. Jeg håper boka vil ligge under mange juletrær, og at mange tar sjansen på en thriller som virker litt far out, men som er mye nærmere virkeligheten enn man kanskje først tror.