Veinbergs, som faktisk er tidligere proffsyklist i Latvia, var på plass bak boden sin for å selge ferske brente mandler.

Det har 31-åringen gjort i Storgata i én måned nå. Han vet ikke om andre i Norge som selger så ferske brente mandler, men han sier det ikke er noe hokus pokus ved det.

– Jeg koker vann, sukker og mandler i gryta til det blir tørt etter cirka en halvtime. Da er de egentlig ferdig til servering.

Håper å bli lenge

Latvieren bor egentlig i Fredrikstad, men var på besøk i Tromsø og likte byen så godt at han ville prøve å skape seg en arbeidsplass i nord.

– Jeg er glad for å være her. Det er ikke mange andre som selger ting på gata her, så jeg tenkte det kunne være rom for meg i Tromsø.

Planen er å bli i byen i hvert fall ut desember.

– Jeg har lyst til å bli i Tromsø mye lengre, men jeg må se an hvor mye jeg selger fremover. Kanskje blir tromsøværingene lei brente mandler til slutt, men jeg håper ikke det.

Lefse fra Sandvika

På andre siden av Stortorget står Astrid Holand og selger blant annet ferske kanelsnurrer og risboller.

– Jeg bevilget meg en veldig lang middagshvil først, så sto jeg opp klokka fem i dag for å få baksten så fersk som mulig, sier hun.

Men det er først og fremst Sandviklefsa som er varemerket hennes.

– Jeg er opprinnelig fra Sandvika og bruker den gamle oppskrifta til mora mi. Jeg bor nå i Kirkesdalen i Bardufoss, men jeg kan jo ikke forandre navnet på Sandviklefsa, som er blitt et innarbeidet navn, sier hun.

– Hyggelig å gå rundt her

Janne Lone var en av de mange som valgte å kjøpe lefse fra Holand.

– Jeg har ikke hørt om Sandviklefsa før, men smaksprøva var god, så da var det bare å kjøpe.

Lone bruker ikke å dra på julemarkedet hvert år.

– Nei, det var tilfeldig at jeg var i sentrum nå. Det er ikke noe spesielt jeg ser etter, men det er hyggelig bare å gå litt rundt og kikke på ting.