Forrige uke ble det utført en tverretatlig kontroll av Skatteetaten, NAV Kontroll, Arbeidstilsynet, Statens vegvesen og Kemneren i Tromsø, sammen med lokale skatteoppkrevere.

Målet var å avdekke forhold som svart arbeid, trygdesvindel og brudd på HMS-regelverk, og virksomheter innen byggebransjen, bilverksteder, bilpleie og restaurantnæringen ble kontrollert.

Skatteetaten og Statens vegvesen avdekket blant annet en virksomhet som drev verksteddrift uten godkjenning. I tillegg var ikke driften registrert i merverdiavgiftsregisteret. Svart arbeid ble tilstått på stedet, og forholdet er anmeldt.

Statens vegvesen deltok på seks kontroller, og fant ett tilfelle av ulovlig drift. Saken vil anmeldes.

Svart arbeid

Skatteetaten oppsøkte også ti virksomheter som selv hevdet ikke å ha omsetning. Da kontrollørene dukket opp var det likevel drift på samtlige adresser. Skatteetaten oppdaget også at flere virksomheter fakturerte med moms, men som ikke har innrapportert dette og heller ikke er registrert i merverdiavgiftsregisteret.

– Vi ser alvorlig på at enkelte aktører velger å unndra skatter og avgifter. Dette bidrar til å undergrave velferdsmodellen, og fører også til at næringslivet ikke konkurrerer på like konkurransevilkår, sier Anne Berit Figenschau, avdelingsdirektør i Skatt nord i et presseskriv.

Skatteetatens kontroll av byggeplasser fant 20 arbeidere som oppga at de mottok lønn, uten at dette er innberettet. Det mistenkes svart arbeid, og videre undersøkelser vil bli gjort.

BILVERKSTED: Sikkerhet knyttet til løfteanordninger på bilverksted var blant forholdene som ble kontrollert.

I tillegg fant de åtte utenlandske arbeidere som ikke har vært i identitetskontroll hos myndighetene, som vil si at de verken har skattekort eller muligheter til å opprette bankkonto i Norge.

Sammen med lokale skatteoppkrevere og Kemneren krevde Skatteetaten inn 1,5 millioner fra næringsdrivende som hadde forfalte skatte- og avgiftskrav.

Fare for liv og helse

Arbeidstilsynet stanset arbeid ved 17 av sine kontroller, der det medførte fare for liv og helse. Eksempler på dette var byggeplasser der trappenedganger ikke var sikret, stillas uten rekkverk, og løfteanordninger på verksted som manglet godkjenning eller vedlikehold. Det ble også avdekket arbeidere uten HMS-kort hos 13 virksomheter.

– Arbeidstilsynet anser samordnede kontroller som virkningsfulle, da vi samlet har bedre virkemidler for informasjonsinnhenting og tiltak. Vi konstaterer at virksomheter som bryter andre etaters regelverk ofte ikke har tilstrekkelig sikre arbeidsforhold for de ansatte, sier tilsynsleder John Arve Skarstad i Arbeidstilsynet.

Trygdesvindel

NAV Kontroll oppdaget fire tilfeller med mulig trygdesvindel, som nå skal utredes nærmere.

– Vi kan ikke utelukke at det kan komme flere saker som følge av analysene i etterkant av kontrollene, sier avdelingsdirektør for NAV Kontroll nord, Jannike Syse, i presseskrivet.