Den tidligere Ap-ordføreren i Harstad, Helge Aune, er styreleder i det kommunalt eide kraftselskapet i Sør-Troms og Nordre Nordland. Han bekrefter at aksjonærene deres har gitt grønt lys for å undersøke om det er fordelaktig å fusjonere HLK med TK.

– Det foregår samtaler på kryss og tvers over hele landet. Bransjen ser at det ikke går an å være små eller middels stor i fremtiden. Man bør være mye større enn hva de fleste kraftverkene i Nord-Norge er i dag, sier Aune, og legger til:

– Samtidig skjer det ting med kommunesammenslåing og sammenslåing mellom Troms og Finnmark.

Han vil imidlertid ikke diskutere politisk posisjonering i forkant av en fylkessammenslåing.

– Vi er «politisk eid» i form av at kommuner eier oss, men dette handler for HLK om bedriftsmessige hensyn.

– Har opplevd litt av hvert fra TK

Hålogaland Kraft har tilsynelatende god økonomi. I 2016 leverte selskapet et resultat etter skatt på over 70 millioner kroner, med et utbytte til eierne på 25 millioner kroner.

HLK-direktøren forklarer at ønsket om å fusjonere har sitt opphav i krav fra statlig hold.

– Vi mener det er en politisk og faglig marsjordre for å skape større og mer robuste bedrifter i kraftbransjen. Blant annet fordi rammebetingelsene på nett er slik at de større selskapene vil få en forholdsmessig større del av kaka enn de små og mellomstore kraftselskapene, sier Aune.

Han betegner Troms Kraft som en attraktiv partner i et eventuelt nytt konsern.

– Dialogen vi har hatt med Troms Kraft har vært positiv. Jeg vil si at dagens Troms Kraft er en mye bedre samarbeidspartner enn selskapet har vært tidligere. I mine 16 år som styreleder i HLK har jeg opplevd litt av hvert fra TK, sier Aune.

HLK-sjefen karakteriserer Troms Krafts konserndirektør Semming Semmingsen som tillitvekkende.

– Jeg har stor tiltro til en åpen og ærlig prosess med Semmingsen i fusjonssamtalene.

Lokaliseringsdebatt?

Troms Kraft er eid av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent). Hålogaland Kraft er eid 48 prosent av Harstad kommune, mens de resterende andelene er likt fordelt mellom Skånland, Lødingen, Kvæfjord, Ibestad, Gratangen og Tjeldsund kommuner.

Ved en fusjon kan det dukke opp en lokaliseringsdebatt for administrasjon og funksjoner for det nye selskapet.

– Er det naturlig å legge hovedadministrasjonen til Tromsø?

– Det kan hende, men slikt kan vi ikke gå inn på nå. Begge parter må «pynte brura». Det må være to vinnere i en fusjon, sier Aune.

Holder døra åpen for flere

Konsernsjef i Troms Kraft, Semming Semmingsen, mener det er naturlig å søke fusjon med Hålogaland Kraft.

– Vi er to store kraftselskap i samme region, vi samarbeider allerede og eier Nordkraft AS sammen. En mulig fusjon har vært snakket om over tid. Når strukturelle grep diskuteres i hele næringen, er det også aktuelt for oss å se på en mulig fusjon, sier Semmingsen.

Konsernsjefen tror at en fusjon vil komme kundene og eierne til gode.

– Dersom vi får til en fusjon er det stordriftsfordeler som gjør at vi kan holde nettleia til kundene lavere enn hva vi ellers ville gjort. Økt lønnsomhet gjør at vi kan betjene eierne bedre. Vi blir også større og sterkere som gjør det lettere å gjøre større investeringer, sier Semmingsen til iTromsø.

– Å gi bort formuen er ikke vanlig

Ifølge fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap) er det usikkert hvordan Troms fylke og Finnmark fylkes eierandeler i selskap skal håndteres i den kommende sammenslåingen.

– Jeg har ikke noen konklusjoner på dette her og nå. Det er mange ting som bør vurderes i en slik sammenheng. Det nye fylket kan overta alle aksjepostene som begge fylkene i dag har. Troms har eierskap i 20-25 forskjellige selskap, sier Ørnebakk.

– Er det aktuelt å la kommunene i Troms å overta fylkets aksjer i Troms Kraft?

– Å gi bort hele formuen sin når man skal inngå ekteskap er ikke vanlig, sier Ørnebakk.