Tidligere i år har gatemagasinet fått engangsstøtte og driftsstøtte på 515.000 kroner, etter at salget av magasinet har sviktet.

Administrasjonssjefen foreslår i en sak til formannskapet å slette gjelden til kommunen.

Rentefritt lønn

Gjelden på 1.159.789 kroner skyldes manglende betaling av forskuttert lønn i 2010. Da hadde Virkelig en avtale med rus- og psykiatritjenesten om å forskuttere lønnsmidlene og midlene skulle kreves inn i ettertid.

Magasinet var ikke i stand til å betale tilbake beløpet i sin helhet, og inngikk da en avtale om et rentefritt lån, der selskapet betalte kommunen 10.000 kroner i måneden.

To år senere ble avtalen justert ned til 2.000 kroner per måned, på grunn av den økonomisk vanskelige situasjonen til Virkelig.

Uerholdig

I saksfremlegget skriver begrunner administrasjonssjefen forslaget slik:

«Administrasjonssjefen anbefaler at et slikt lån ikke burde hatt lengre løpetid enn maksimalt 10 år. Hvis Gatemagasinet Virkelig ikke har hatt økonomi til kortere nedbetalingstid på et rentefritt lån, anses administrasjonssjefen dette kravet om uerholdelig.»

Et enstemmig formannskap vedtok å slette gjelden, som blir dekket av disposisjonsfondet. Saken skal til endelig behandling i kommunestyret senere i desember.

Viktig jobb

Ordfører Kristin Røymo (Ap) stilte seg bak forslaget til administrasjonssjefen.

– Vi støttet forslaget om å slette gjelda. Virkelig er inne i en fase der inntektene går ned, blant annet fordi Tromsø matsentral gir et betydelig bidrag til folk i form av mat. Når vi nå sletter gjelden gir det kanskje et rom for å ha fokus på hvordan driften skal være fremover, for at det kan bli bærekraftig, og at ting kan gjøres på rett måte, sier hun.

Røymo mener Virkelig gjør en viktig jobb for Tromsø.

– Vi skal være en støttespiller for en viktig virksomhet som Virkelig og det er grunnen til at vi nå sletter denne gjelda støtter aktivitetene til Virkelig. Vi er takknemlig for jobben de gjør.

Takknemlig

Og hos Virkelig ble nyheten selvsagt godt mottatt.

– Vi er veldig takknemlig for at formannskapet gikk inn for det. Det viser at vi har venner i kommunen, og det er venner vi setter pris på, sier han.

– Det er strålende at administrasjonssjefen har tatt opp dette på eget initiativ, for det er ikke vi som har bedt om det. Det er kjempefint. Dette betyr at vi slipper månedlige betalinger, noe som selvfølgelig har vært en vanskelig, sier kontor- og omsorgsleder i Virkelig, Mette-Marith Aspmo.