Nils John Porsanger ble først kjent med franskmannen Alan Borvo da han reiste til Paris sammen med en venn i forbindelse med jobb for over 20 år siden.

I Paris dro han innom arkivene til Louvre-museet.

– Det var første gangen jeg så ham. Jeg husker vi kom inn i magasinet, også sto det en mann med bustete hår og rotet i det samiske arkivet. Da vi spurte ham hva han holdte på med kom vi i prat, og det var der vennskapet vårt startet, forteller Porsanger.

– Vi går helt bananas

Etter et årelangt vennskap har han og kona Jelena Porsanger overtatt en del av franskmannens enorme postkort-samling.

– Alan var veldig tydelig på at han ville gi samlingen sin tilbake til Sapmi etter hans død. Han mente det at det kun var noen få i Paris med interesse for det samiske, og at det var mye bedre å gi samlingen tilbake, sier Jelena.

MANGE TEMA: Postkortene som stilles ut er fra alt mellom 1880–1970. Ifølge Astri Fremmerlid ved Perspektivet har franskmannen samlet alle typer samiske motiver.

Hun forteller at Borvos livsverk ikke bare består av postkort, men av samiske drakter, luer, smykker, kniver og andre objekter knyttet til den samiske kulturen.

Denne samlingen er det Borvos kone, Angelina, som har tatt over, og store deler av den stilles nå ut på forskjellige steder.

– Vi fikk samlingen av postkort av Angelina. Vi ville ikke ha den i et arkiv der ingen kan se den, så vi kontaktet Perspektivet. Dette er det beste stedet denne utstillingen kunne vises, sier Jelena.

Astri Fremmerlid har jobbet mye med utstillingen for Perspektivet.

– Vi går helt bananas over denne utstillingen, vi er så glad for at de tok den med til oss.

Måtte jobbe på Hurtigruten

Borvo hadde en enorm interesse for det samiske. Den interessen hadde en litt uvanlig start.

– Da Alan var liten, rundt syv år gammel, skulle alle barna i familien lage sin egen utstilling om forskjellige kulturer. Han hadde i utgangspunktet tenkt å lage utstilling om eskimoer, men den kulturen tok broren hans, sier Nils John.

– Han fant da fram farens leksikon og begynte å bla i det. Der fant han en del om samer, og lurte på hva denne rare folkegruppen var for noe, fortsetter Jelena.

Ifølge ekteparet var det denne hendelsen som først startet interessen for det samiske.

– Han bestemte seg for at han en dag skulle reise å besøke disse merkelige menneskene. Til slutt kom han seg til Kirkenes, etter å ha vasket vinduer på Hurtigruten hele veien fra Bergen fordi han ikke hadde råd til billett, forteller Nils John.

Siden den første reisen på 50-tallet besøkte Borvo Finnmark flere ganger, og etter hvert fikk han også besøk av ekteparet Porsanger i Paris.

Stiller ut en liten del

Utstillingen som åpner lørdag på Perspektivet museum viser kun en liten del av samlingen postkort.

– Kortene han har samlet er produsert over en veldig lang tidsperiode, de har alle mulige tema og motiver, her er ingenting utelatt, sier Fremmerlid.

Borvo samlet til sammen over 3.000 postkort, men det er kun rundt 200 av dem som nå skal stilles ut.

– Vi måtte jo velge ut noen. Fordi det er så mye innhold er det en utmerket måte å formidle store deler av historien på.

Utstillingen på Perspektivet skal henge fram til mai neste år. Hva som skjer med samlingen da har de foreløpig ikke bestemt seg for.