Helt siden 2008 har et nytt ventilasjonsanlegg vært etterlyst på skolen, som ble bygget i 1967, men fortsatt er ikke dette skiftet ut.

– Dette er ikke en situasjon som har oppstått over natta. Begrunnelsen fra kommunen på at dette ikke blir gjort har stadig vekk vært at det skal bygges en ny skole, men det har fortsatt ikke skjedd. Det siste jeg hørte var at planlagt byggestart er i 2019, sier rektor ved skolen, Lise Arntzen Windfeldt.

Gammelt ventilasjonsanlegg

I mars ble det gjennomført et tilsyn ved skolen der det ble klart at flere tiltak på gjennomføres for å bedre inneklimaet. Fristen ble satt til oktober, men ifølge et dokument fra kommuneoverlegen er det fortsatt store mangler ved skolen. Blant disse er den mest graverende ventilasjonsanlegget.

– Dette er første prioritet. Det er fem ventilasjonsanlegg som alle er gamle og slitne, sier rektoren.

UHOLDBART: FAU-representant Marit Sollie Aukland, sier situasjonen ved skolen er uholdbar og at flere foreldre snart ikke vil la barna gå på skolen. Foto: Ronald Johansen

Dette bekrefter også en gjeng niendeklassinger ved skolen.

– Det veksler stadig mellom å være veldig kaldt eller veldig varmt inne. Ofte sitter vi med jakkene på innendørs fordi vi er nødt til å ha vinduene åpne for å få frisk luft. Det er ikke bra for konsentrasjonen å sitte å hakke tenner under tentamen, sier Emma Dale Larsen (14) som nettopp er ferdig med mattetentamen.

Hun forteller også at hun får hodepine grunnet luften på skolen.

Syke elever og lærere

Flere av elevene forteller at de ofte blir syke, noe de tror skyldes inneklimaet på skolen.

– Jeg er syk nå, sier Emma Vassbotn (14).

Rektor forteller også at sykefraværet blant elever og ansatte har gått opp.

– Det er en ond sirkel der lærere blir sykemeldt, noe som igjen går utover undervisningen. Situasjonen her har helsemessige konsekvenser, sier Windfeldt.

Vurderer å bytte skole

Ifølge FAU-representant, Marit Sollie Aukland, er foreldre skeptisk til å sende barna på skolen.

– Det har ikke vært resultater på noe, og nå er det nok. Foreldre vil ikke la ungene komme mer snart. Dette er en uholdbar situasjon, sier hun.

– Pappa har foreslått at jeg skal bytte skole til høsten, forteller en av elevene.

Finner sølvkre i sekker

Ifølge rapporten fra kommuneoverlegen er det også problemer med kondens, fuktskader på materiale, og insektet sølvkre.

– Vi finner sølvkre i sekkene våre og på jakkene hvis de har ligget på gulvet, forteller elevene.

SØLVKRE: Feller er satt ut flere steder på skolen for å fange sølvkre. Foto: Ronald Johansen

Sølvkre er ifølge Folkehelseinstiuttet helt harmløse, men kan være en indikasjon på fuktproblemer eller fuktskader. Flere steder på skolen er det plassert ut sølvkrefeller for å få bukt med problemet.

Det utføres nå luftmålinger ved skolen som vil vise om det er spor av mugg. Resultatene fra disse vil være klare før jul.

Sprengt kapasitet

I tillegg til problemer med fuktproblemer, ventilasjonsanlegget, og støynivået fra dette, som målinger viser overskrider tillatt nivå, sliter skolen med plassmangel. Kvaløysletta skole er bygget med plass til 360 elever. Per dags dato er det 367 elver ved skolen, fra høsten av vil det være 414.

– Dette er en prekær situasjon og vil være et vedvarende problem. Skolebiblioteket er omgjort til klasserom. Også må vi kunne ivareta undervisningen under renovasjonen, sier rektoren.

Tirsdag skal hun i møte med Byggforvaltningen i kommunen for å komme fram til en løsning på problemene med inneklimaet på skolen. Den utsatte fristen fra kommunelegen for å rette opp i manglende er satt til 1. februar neste år.

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med Byggforvaltning.