Den andre lørdagen i desember har Døladagen blitt arrangert på Stortorget i over 30 år.

I år var medlemmene i Dølakoret fra Øverbygd for første gang samlet utenfor The Edge.

Roligere start i år

Tom Gunnar Ask er en av kormedlemmene som hadde tatt turen fra Øverbygd til Tromsø.

Han merker forskjell i år fra tidligere marked.

– På Stortorget har folk brukt å møte opp tidlig. Det bruker å være helt fullt foran bodene allerede når vi åpner klokka ti. Her har det vært en del roligere. Men det har tatt seg opp, med en jevn strøm av døler og tromsøværinger, sier Ask.

– Og i år er det flere utenlandske turister fra The Edge som kommer til oss, legger han til.

Det har også skapt noen utfordringer.

– Vi har fått spørsmål om produktene vi selger. Vi sliter når vi må oversette ingrediensene i smultringer til kinesisk eller japansk.

Utelukker ikke torget igjen

Flyttingen innebærer også at de ikke lenger samarbeider med Sandnessund blandakor, som har brukt å ha boder ved siden av Dølakoret på torget.

– Det er vemodig å skille lag, men jeg utelukker ikke at vi flytter tilbake til torget neste år, sier Ask.

Koristen mener imidlertid det er en fordel å stå alene.

– På Stortorget holder også Bondens marked til, og vi blir bare et marked i mengden. Derfor er det greit å ha en annen beliggenhet der vi kan fremme dølakulturen mer.

– Opptatt av kvalitet

Og hva er så bra med dølakulturen?

– Vi liker å bruke gamle oppskrifter og er opptatt av å holde over hundre år gamle juletradisjoner i hevd. Alt her er produsert med ordentlige råvarer. Vi er ikke ute etter å spare penger ved å bruke billigere ingredienser, selv om markedet er en viktig inntektskilde for Dølakoret, sier Ask.

– Vi er mer opptatt av kvalitet og at varene våre er produsert lokalt. Disse vottene er strikket av ei dame på 87 år fra Øverbygd. Her har jeg skinn fra villsau som har beitet i Dividalen, sier han og peker ivrig rundt seg på produktene han tilbyr i boden ved hotellinngangen.