Onsdag 13. desember forsvinner rikskanalene fra FM-nettet i Troms og Finnmark, som de siste fylkene i landet.

Men lokale radiokanaler har fått dispensasjon til å sende på FM-båndet fram til 2022.

Monterer DAB+-sender på Fløya

Ifølge styreleder Jan Johnsen i Radio Tromsø har kanalen normalt mellom 10.000 og 12.000 daglige lyttere. Nå forventer han et kraftig oppsving fra onsdag av.

– Vi ser overalt hvor FM-slukkingen er gjennomført, at lyttertallene til lokalradioene går kraftig opp. I Bodø ble for eksempel lokalradioen større enn Radio Norge og P4 til sammen. Vi forventer å oppleve noe tilsvarende i Tromsø, sier han.

I tillegg til å bygge ut og forbedre flere FM-sendere, holder Johnsen og Radio Tromsø nå på med å koble opp en DAB+-sender på Fløya for å få lyttere fra begge de to radionettene.

Avventer oppbemanning

Radio Tromsø har de siste årene vært blant de ti største lokalradiostasjonene i landet.

Johnsen sa til iTromsø i vår at kanalen ville oppbemanne til slukkingen, men han har hittil satt endringene litt på vent.

– Vi skal bygge opp kanalen, men vi tar det nå, for å få de forventede økte lyttertallene som kommer. Akkurat nå ser vi etter et godt radioanker.

Han eier også tv- og radioforhandleren Johnsen Elektro i Bardufoss og kan således også tjene penger på at folk kjøper DAB+-radioer.

– Salget av DAB+-radioer går jevnt og trutt, men det vil nok få et kraftig hopp når rikskanalene forsvinner fra FM-nettet.

– Én av fire har DAB+-utstyr i bil

Johnsen sier han har gjort undersøkelser som viser at kun rundt 25 prosent av bilene i Troms og Finnmark har installert DAB+-radio til nå.

Den andelen øker raskt, skal vi tro Paul Sommerlund.

Han driver Bilstereo Spesialisten AS og jobber for tiden på spreng for å hjelpe tromsøværinger med å montere nødvendig DAB+-utstyr i bilen.

– Jeg har det mildt sagt hektisk nå, sier han på telefon.

– Og hvordan tror du det blir fra onsdag av?

– Det blir «helt Texas». Jeg er den eneste ansatte, og det er ikke lett å finne folk som kan dette og øke bemanningen på så kort varsel. De som ikke har bestemt seg ennå, må nok forvente å stå i kø for å få DAB-hjelp av meg, sier Sommerlund.