Ansatte hos Fretex i Strandgata oppdaget at det manglet en bunke med gratismagasiner i butikken.

Landssjef for Fretex-butikkene fikk også inn en melding via organisasjonens nettside.

– Beskjeden gikk enkelt ut på at noen tok penger for gratismagasinet vårt på gata i Tromsø. Jeg kan forstå hvordan vedkommende har fått ideen, men vi ønsker å understreke at magasinet altså er gratis, sier landssjef Bård Ramberg.

Han kjenner ikke til at lignende har skjedd andre steder med magasinet til Fretex.

– Kanskje vi skal merke det som gratis til neste år. Saken i Tromsø er uansett ikke noe vi kommer til å forfølge. Jeg synes det er et kreativt forsøk fra den som har solgt magasinet, sier Ramberg.

– Kom til oss

Selgere for gatemagasinet Virkelig er ofte å se der det er folk i byen. Ansvarlig redaktør Alf Krogseth ser gjerne at den aktuelle Fretex-selgeren og andre tar kontakt for å få selge magasinet deres.

– Vi tar gjerne imot flere selgere. Det er imidlertid noen kriterier som må oppfylles for å få lov til å selge Virkelig. Foruten en innledende prat, må selgeren være i psykisk balanse og ikke tungt rusa. Det hender vi ber folk som er i psykisk ubalanse eller tungt rusa om heller å komme tilbake en annen dag, men det er sjelden det skjer, sier Krogseth.

Han tror ikke at selgere av andre magasiner konkurrerer med Virkelig.

– Vi har en tydelig profil og folk kjenner magasinet vårt igjen.

En jobb med verdighet

Redaktøren understreker imidlertid at det ikke er nødvendig å ha et rusproblem for å være Virkelig-selger.

– Å selge Virkelig er en jobb som gir verdighet. Det er ingen i Tromsø som ser ned på Virkelig-selgere, og det er sjelden vi får klager på selgere, sier Krogseth.

Redaktøren karakteriserer folk i Tromsø som veldig snille.

– Flere selgere har sine egne, faste kjøpere av magasinet. Enkelte kjøper Virkelig flere ganger for å få lovt til å gi. Slikt sett er Tromsø en varm by, sier Krogseth.