For å unngå forsinkelser i fremdriften av den nye firefeltsveien, fra Hansjordnesbukta til Tverrforbindelsen, fremmet kommuneadministrasjonen forut for onsdagens kommunestyremøte et forslag om ekspropriasjon av i alt 68 eiendommer langs Stakkevollveien. Administrasjonen ba videre om at eventuelle klager ikke gis oppsettende virkning.

Ifølge saksdokumentene er det fremsatt tilbud om frivillig grunnavståelse for alle grunneierne som berøres. Tilbudet ble fremmet i to alternativer; både tilbud om inngåelse av avtale med konkret erstatningsfastsettelse og et alternativt tilbud hvor erstatningen fastsettes av skjønnsretten.

Administrasjonen opplyser at de har kommet til enighet for 14 av eiendommene.

«For de resterende (54) eiendommene blir det nødvendig å behandle erstatningsfastsettelsen i skjønnsretten. For noen eiendommer er det inngått avtale om avtaleskjønn, men de fleste omfattes av ekspropriasjonsskjønn,» heter det i saksfremlegget.

Frp og MDG kritiske

Både MDGs Barbara Vögele og Frps Jan Blomseth stiller seg svært kritiske til forslaget.

– Dette er ikke noen liten sak, og det er store, tunge aktører inne i bildet. Det som bekymrer meg, er at et eksproprieringsvedtak selvfølgelig vil bli prøvd både i tingretten og lagmannsretten. Det vil gå over flere år, og det vil koste kommunen betydelige summer bare i advokatutgifter. Ser man på området, så er jeg sikker på at vi samlet snakker om kommunale utgifter på mellom 200 og 300 millioner kroner minimum. I tillegg kommer utgiftene knyttet til byggingen av veien, sier Blomseth.

GIKK MOT: Jan Blomseth (Frp)

Ba om utsettelse

Vögele på sin side er svært kritisk til at de som rammes av ekspropriasjonen ikke gis adgang til å klage.

– Så er man nødt til å spørre seg om administrasjonen har fulgt saken godt nok opp når kun 14 stykker har svart positivt på kommunens henvendelse. De tilbakemeldingene jeg har fått fra grunneiere og folk som bor langs strekningen, er at hele Stakkevollan-prosjektet har vært veldig uoversiktlig og rotete, hevder hun.

GIKK MOT: Barbara Vögele (MDG)

Blomseth ba kommunestyret utsette behandlingen av ekspropriasjonssaken, men forslaget falt med fire stemmer. Kun Frp og MDG stemte for.

– Nødvendig vedtak

Blomseth og Vögele var også de eneste som stemte mot det påfølgende ekspropriasjonsforslaget.

– For de aller fleste i Tromsø vil utbedringen av veien være svært positivt. Vi er nødt til å gå til ekspropriasjon, selv om det ikke er noe vi har lyst til. Jeg har tro på at vi likevel kan få løst dette på en smidig og god måte, sa Høyres Øyvind Hilmarsen i forkant av avstemningen.

Han fikk støtte av Morten Skandfer (V), som mener et ekspropriasjonsvedtak er en nødvendig konsekvens av at kommunestyret i fjor vedtok utbygging av Stakkevollvegen.

– Veien er nøkkelen til å komme videre i trafikkutviklingen i byen, konkluderte han fra talerstolen.

Ennå rom for forhandling

Avdelingsdirektør for bymiljø, Mette Mohåg, sier til iTromsø at selv om ekspropriasjonen nå er vedtatt, er det ennå rom for å få på plass frivillige avtaler.

– Det vil fremdeles være målet vårt. Dagens vedtak handler om å komme i posisjon til å ta saken videre, sier hun.

– Kun 14 har svarte positivt på henvendelsene deres. Har dere fulgt opp saken godt nok med grunneierne?

– Ja, vi har jobbet med dette i flere år nå og har gått flere runder med dem, svarer hun.

Kommunen vil nå søke Fylkesmannen om tillatelse til å ta i bruk eiendommene selv om erstatningen ennå ikke er fastsatt.