– Det skal ikke hoveres over vedtaket som er gjort, sa styreleder Marianne Telle i Helse Nord etter at vedtaket ble gjort.

Den timelange behandlingen munnet ut i et justert forsalg som la til grunn at PCI-miljøet på UNN ikke skal være skadelidende, heller ikke økonomisk, av at det opprettes et dagsenter i Bodø.

Stemte mot

Den eneste av de ni styremedlemmene som stemte mot forslaget var Arnfinn Sundsfjord som også er professor ved Institutt for medisinsk biologi ved UiT.

– Jeg synes ikke det er nok trygghet for et slikt langsiktig prosjekt. Ikke på den måten, og ikke nå. Vi kan heller forenes om et felles prosjekt, sa Sundsfjord, som samtidig påpekte en rekke uklarheter i det forslaget som lå på bordet da styret møttes i Bodø i formiddag.

Til slutt ble det lagt fram et forslag med i alt syv punkter, der det altså ble lagt vekt på at UNN ikke skal være skadelidende som følge av opprettelsen av dagtilbudet i Bodø.

«Truet» med Trondheim

Styremedlemmene fra Nordland talte spesielt varmt for å opprette senteret i Bodø. De viste til lang reisetid til Tromsø, spesielt for Helgeland. Det ble også sagt at pasienter fra Helgeland heller ville prioritere Trondheim fremfor Tromsø om det ikke ble opprettet et tilbud i Bodø.

Et likhetsprinsipp for behandlingen ble trukket fram som et sentralt element.

– Skuffet

Fra faglig hold på UNN i Tromsø har det kommet en massiv kritikk av forslaget før det ble vedtatt i Bodø onsdag ettermiddag. Nylig kom de med et leserinnlegg signert av ikke mindre enn 16 leger med tung medisinsk kompetanse publisert. Legene ba styreleder Marianne Telle om å «besinne seg».

Etter at Telle og det store flertallet i styret gikk imot legenes ønske, hadde de følgende å si.

– Vi er skuffet over saken, men vi må se nøyere på vedtaket for å komme med en uttalelse, sa Tor Trovik, avdelingsoverlege.

Han siktet da til ledelsen for hjertemedisinsk avdeling, ledelsen og styret på UNN.

Politisk motstand

Gruppeleder for Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, tok kontakt med iTromsø med følgende uttalelse.

– Jeg synes det er leit at styret i Helse Nord nå har sagt ja til et PCI-senter i Bodø. Det finnes ingen tunge hjertemedisinske fagmiljøer i Norge som peker på at en etablering av et PCI-senter i Bodø vil være med å forbedre tilbudet. Det er over flere år utviklet et anerkjent, velfungerende og høyspesialisert PCI-senter ved UNN. Nå er en i ferd med å bygge ned og splitte det, sier Bøe.

Pendler fra Tromsø

Behandlingen i Bodø er det fagmiljøet ved UNN som skal stå for. Ifølge vedtaket skal UNN tilføres nødvendige ressurser for å få til en slik løsning. De mest alvorlige tilfellene skal ifølge styret uansett behandles hos UNN.

Opprettelsen av PCI-tilbudet i Bodø vil i første omgang koste 17 millioner kroner i investeringer, samt 14 millioner kroner i drift per år i starten. Det er ventet at driftskostnadene senkes med et par millioner etter hvert.

– Tror ikke det blir noe av

Høyre-politikeren Bøe tror ikke det blir noe av senteret i Bodø med tiden.

– Det handler om økonomi og rekruttering. PCI er en tung utdanning. Arendal som har PCI sliter allerede. Og hvor må PCI-senteret i Bodø hente fagfolkene fra? Tromsø, tordner Bøe.