Tidligere har typisk branntrening og kurs i brannslukning involvert diesel-, bensin- og oljesøl; brennende oljefat; flerfoldige liter CO₂, skum og pulver; utendørs sikkerhetssoner og et krevende opprydningsarbeid. Det vil sikkerhetsselskapet Securitas nå ha slutt på.

Torsdag, under selskapets årlige kundelunsj på Clarion Collection Hotel Aurora, viste de fram det de selv mener er fremtiden for brannopplæring: Et par VR-briller, en kontroller i form av et slukningsapparat og spesialutviklet programvare.

– Med den nye teknologien kan vi skreddersy brannscenarioer for bedrifter, slik at de ansatte får prøvd seg på brannslukking der de faktisk jobber, forteller Ole-Ivar Bjørkamo, leder for brann og redning i Securitas Norge.

Realistiske simuleringer

Under prøvekjøringen av VR-systemet, viste han blant annet hvordan man slukker branntilløp på et kjøkken, i en flykabin og på et hotellrom.

– Vi har sammen med utviklingsselskapet Real Training og branningeniører jobbet med å få simuleringen så realistisk som mulig. Ut fra parametrene vi gir, vil brannen utarte som i det virkelige liv – med rett røykmengde og alt, forklarer han.

Ingen Tromsø-kunder

Teknologien lar selskapet simulere alt fra små komfyrbranner til overtente boliger og industrianlegg.

– Det er ingen tvil om at dette er fremtiden. Fordelen med VR-teknologien er at den er fri for kjemikalier og forurensing, samt at man ikke trenger store områder og tungvint utstyr lenger, sier driftsleder Stein-Erik Pettersen i Securitas Tromsø, og fortsetter:

– I tillegg kan man øve flere ganger uten å måtte tenke på påfyll av slukkemidler.

Ifølge Bjørkamo er det ingen av Tromsø-kundene som har tatt i bruk den nye treningsformen.

– Men jeg har tro på at det vil slå an, sier han.

– Må ut i felt

Brannmester Oddbjørn Hanssen ved Tromsø brann og redning er imidlertid skeptisk utelukkende simulatorbasert brann- og slukketrening.

– Å kun kjøre simulatorspill er ikke en optimal substitutt for reelle øvelser. Man kan gode øve innendørs med VR-briller, men man må også ut i feltet da det gir helt andre erfaringer. Er du kun inne på et konferanserom, blir du ikke våt, kald og sulten. Du får heller ikke en realistisk opplevelse av strålevarmen fra brannen, noe som kan begrense hvor nært du kan gå, sier han.

– Bra til noe

Hanssen er klar på at de klart beste øvelsene på slukketeknikk og brannsikkerhet får man av å øve ute.

– Der kan man også skreddersy scenarioer i containersystemer, med for eksempel simulerte hotellrom og kjøkken. VR-trening er bra til noe, men det dekker ikke alle faktorene jeg mener er viktig for branntrening. Det høres ut som Securitas er ute etter å spare tid, og til syvende sist penger, sier han.