TIFF, Buktafestivalen, Rakettnatt, Midnight Sun Marathon, Nordlysfestivalen, Smakfestivalen – for å nevne noen.

Tromsø har etter hvert fått en solid samling festivaler og arrangement som lokker tusenvis av deltakere til byen.

– Disse er kjempeviktige – og de leverer år etter år. De er med på å gjøre Tromsø til et bedre sted å bo og besøke, sier Lisa Hoen, kultursjef.

Vedtatt i kommunestyret

Det er i tillegg en rekke mindre arrangement, konferanser og idrettsarrangement som bruker – og som vil bruke Tromsø som vertsby – og som ofte søker kommunen om støtte og hjelp.

Et forsiktig estimat sier at reiselivs- og kulturnæringen i Tromsø omsetter for over fire milliarder kroner.

Det er med andre ord en svært viktig sektor i næringslivet, og i kommunestyret onsdag vedtok kommunen en ny strategi for hvordan verdiskapningen skal bli enda større.

– Den nye strategien baserer seg på et arbeid som er gjort i regi av Visit Tromsø der reiselivet, arrangører og andre har fått delta i en kartlegging av muligheter og behov, sier Hoen.

En rekke kriterier

I strategien listes det opp et sett med kriterier som kommunen ønsker at festivaler og andre arrangement skal oppfylle for at kommunen skal prioritere dem.

Blant disse kan nevnes at de skal støtte opp om Tromsø som Arktisk hovedstad, de skal ha høy kunstnerisk kvalitet, og – ikke minst – de skal ha et kommersielt potensial.

"Instruksjonsbok"

– Dessuten så må de ha en "X-faktor" – de må ha sjel, identitet og være lokalt forankret, sier Hoen.

Andre punkter er:

• De skal skape engasjement og involvering.

• De skal involvere barn og unge.

• De skal bruke naturen som er et av våre store fortrinn.

Strategien som nå er vedtatt skal være instruksjonsboka for kommunens samarbeid med arrangører. Det skal gjøre det lettere både for kommunen og de som søker samarbeid med kommunen, sier kultursjefen.

Strekker seg til 2025

Strategiplanen strekker seg fra 2017 til 2025 – og i løpet av den tiden håper Hoen at Tromsø skal ha etablert seg i det øverste tetsjiktet i Norge og Nordområdene når det kommer til arrangement og arrangementsturisme.

Men det mangler noe for å gjøre byen enda bedre som arrangementssted, sier hun.

– Vi mangler de store arenaene for de aller største konferansene, konsertene eller idrettsarrangementene. Det er utfordrende, sier hun.

For tiden driver Idrettsrådet og utreder arenastrukturen for å se på hva som må til for å lokke større idrettsarrangement til kommunen.

Kartlegger større arenaer

Det samme planlegges innenfor kultursektoren – der man vil kartlegge både muligheter og behov for arenaer for konserter, forestillinger og annet.

– Kanskje kan man kombinere de to – idrett og kultur – men det er ikke sikkert at det funker. Det er noe vi skal prøve å kartlegge, sier Hoen.

Hun håper selv at det skal være mulig å finne en slik arena sentralt i byen slik at man slipper for mye transport. Dog er det vanskelig med tanke på tilgjengelige arealer.

– Å bøte på manglene i arenakapasitet er førsteprioritet for oss, sier hun.