38,4 millioner kroner i merforbruk. Så mye penger mer enn budsjettert har helse- og omsorgssektoren i kommunen brukt i løpet av de siste to månedene.

Det til tross for at sektoren fikk tilført en ekstrabevilgning på 25 millioner kroner tidligere i høst.

– Det som kan sies å ligge bak er at innsparingstiltakene som vi vedtok i vår ennå ikke har hatt ønsket effekt. Disse vil trolig ikke komme før helt på tampen av 2017 eller tidlig i 2018, sier administrasjonssjef Britt Elin Steinveg til iTromsø.

150 millioner kroner

Prognosene for det samlede merforbruket i sektoren for hele året er på 150 millioner kroner sammenlignet med det opprinnelige budsjettet. Sektoren har blitt tilført ekstra midler flere ganger i løpet av året, uten at det har hjulpet.

Det er i neste ukes formannskap som politikerne vil få tallene på bordet – sammen med en liste over akuttiltak som administrasjonssjefen håper skal bøte på noen av problemene på kort sikt.

– Det er flere drastiske tiltak som vi foreslår, sier Steinveg.

Mister styringsretten

Blant tiltakene som Steinveg foreslår kan nevnes:

• Enhetene som har kraftigst merforbruk mister styringsretten over egen økonomi

• Lønnskostnadene skal ned med ti prosent neste år

• Nye pleie- og omsorgstiltak til enkeltpersoner skal skje innenfor dagens budsjettrammer

• Alle enhetene må innføre en strengere turnus for de ansatte

Når det gjelder det første tiltaket sier Steinveg at man ennå ikke har klart for seg hvordan det skal gjennomføres.

Færre ansatte i sektoren

– Vi har ikke bestemt om det er her på rådhuset eller lenger ned i organisasjonen styringen skal plasseres, det må vi komme tilbake til.

At lønnskostnadene skal ned vil ifølge administrasjonssjefen føre til færre ansatte innenfor sektoren. I hvert fall relativt sett.

– Byen vokser, og vi er nødt til å ha en organisasjon som tar hensyn til det. Men sammenlignet med lønnskostnadene i 2017 skal beløpet ned, og da må det være relativt sett færre ansatte, sier hun.

Ingen vil miste tjenester – ennå

Samtidig sier administrasjonssjefen at turnoveren er så stor i kommunen at ingen av dagens ansatte skal miste jobben sin.

Brukerne av tjenestene innenfor helse- og omsorg vil også merke de skrinnere rammene. For dem som allerede er tildelt tjenester vil konsekvensene ikke være så store – ennå.

For nye brukere vil terskelen være høyere.

– Nye timer må finansieres innenfor de gitte økonomiske rammene, sier Steinveg.

Og fortsetter:

– På sikt må vi også se på de timene som er tildelt tidligere, for vi har et altfor høyt tildelingsnivå sammenlignet med de rammene vi har, sier hun.

Blant annet sammenligner hun med Kristiansand og Drammen.

Strammere turnuser

– Vi holder for tiden på å sammenligne servicenivået og tildelingene med flere ASSE-kommuner, for vi kan ikke fortsette slik vi gjør i dag, sier hun.

Et fjerde tiltak som Steinveg håper skal gi effekt på sikt er at samtlige enheter i helse- og omsorgssektoren skal sette sammen sine turnuser på lik måte.

– Vi har hatt noen enheter som har valgt å ikke innføre vår nye turnusordning. Nå får de beskjed om å innføre denne, sier Steinveg.

Blant annet betyr det at bruken av vikarer og innleide ansatte skal ned, og at de fast ansatte får høyere stillingsbrøker og mer ulempe.