Lørdag var det fullt kjør på Jekta. Tusenvis av tromsøværinger jaktet julegaver og måtte stå i lange køer på butikkene.

Hos Anette Mauno Torbjørnsdatter var det imidlertid helt stille lørdag formiddag. Hun driver og eier sexleketøysbutikken Erotikk1 sammen med Elisabeth Karlsen.

– Det går i rykk og napp, men de fleste kundene våre kommer utover ettermiddagen, når småbarnsfamiliene har dratt og det er roligere på senteret.

– Gjør kompiser flaue

Torbjørnsdatter sier det særlig er to ting butikken selger særlig mye av nå før jul.

– Det er «morosaker», som folk gir som tullegaver på julebord, for eksempel stringtruser for menn. Også er det vibratorer, som vi har solgt over 100 av nå rett før jul. Mange menn kjøper det til dama, og da går de ofte for solide og dyre saker.

– En annen trend er at mange unge gutter kjøper sexvarer i gave til kompiser for å «flaue dem ut» når de åpner gaven foran familien, ler hun.

ifølge Torbjørnsdatter selges det også en del undertøy.

– Men vi bidrar nok aller mest til veldig harde pakker under juletreet, ler hun.

Mener kaoset var større før

I en annen butikk som fremmer fysisk aktivitet står Frank Jensen og veileder kundene.

Han er salgsleder for ski og sykler på G-MAX på Jekta. Etter 20 år i kjeden har han merket seg endringer i julehandelen.

– Vi har nok å gjøre nå også, men for 20 år siden var det fullt kaos rett før jul. Nå er det ikke det voldsomme trøkket lenger. Det virker som folk begynner tidligere på julegavehandelen.

Synnøve Myhr jobber på samme avdeling og sier det er særlig én type sportsutstyr som er populært som julegave i år.

– Vi har solgt veldig mange barneski med feller. Det er enklere å komme seg ut døra når man slipper å måtte smøre skiene en halvtime i forkant.

Myhr har jobbet ved G-MAX i halvannet år og er dermed inne i sin andre julehandel.

– Det er hektisk nå, men litt roligere enn i fjor. Jeg tror det skyldes at det er blitt flere langtidsåpne butikker. Også tror jeg folk rett og slett starter julegavehandlinga tidligere enn før.

Tok turen fra Narvik

To av hennes mange kunder lørdag er Jonny Stormo og Marte Rosvoll fra Narvik. Paret har tatt turen opp til Tromsø i helga både for å besøke familie og shoppe julegaver.

PÅ førjulstur: Jonny Stormo og Marte Rosvoll har tatt turen fra Narvik både for å besøke familie og handle julegaver i helgen. Her får de hjelp av Synnøve Myhr på G-MAX.

– Vi ser etter gaver folk ønsker seg eller trenger. Heldigvis har venner og familie stort sett gitt oss ønskelister, sier de.

– Vi har startet på julegavene, men en del gjenstår. Vi blir nok ikke ferdig i dag, sier Stormo.

– Jeg skulle ønske vi startet lenge før og hadde vært ferdig nå, men noen liker å utsette julegavehandelen, sier Rosvoll og skuler bort på kjæresten.

– Stressende å være på Jekta

Solveig Endresen jobber på en annen sportsbutikk på Jekta, Sport Outlet. Der er ikke ski med feller like populært.

– Vi selger noe langrennsutstyr, men aller mest alpinski, særlig for barn. I tillegg er det mange som kjøper ullsokker og flisklær som julegaver, sier Endresen og legger til at salget går i bølger en drøy uke før jul.

– Det kan være helt tomt foran kassa i ett øyeblikk, og like etterpå er det kø helt bort til utgangen, sier Endresen idet Trine Jørgensen stiller seg i kø.

Lengtet seg bort: Trine Jørgensen synes det var litt stress å være på Jekta lørdag formiddag og ville gjøre seg kjapt ferdig. Her handler hun hos Solveig Endresen på Sport Outlet.

Hun er fortsatt ikke ferdig med julegavene.

– Nå kjøper jeg gave på vegne av oldebarna mine, så jeg handler ikke bare gaver fra meg selv. Nå skal jeg bare være kjapp og komme meg ut fra her så fort som mulig. Det er litt for stressende å være på Jekta akkurat nå.