– Det ser ikke ut til at du skriver på deg skrivekrampe i dag?

Journalistens kommentar har potensial til å bli grovt feiltolket, men Espen Nordahl tar den med godt humør.

– Nei, ikke så langt, sier han og ler.

LIKE BLID: Espen Nordahl.

Boka hans, "Toppturer i Troms", er ifølge Nordahl "35 års turliv og erfaring satt i perm". Kortreist litteratur, med andre ord.

Veiviser og inspirasjonskilde

– Så vidt jeg vet går boksalget greit. Jeg håper folk kan bruke boka mi som en veiviser og en inspirasjonskilde for å komme seg ut på tur.

Selv om det var greit med folk ute i julegata denne lørdagen, har nok det meste av julehandling funnet sted på de større shoppingsentrene. Det kunne også det labre oppmøtet da Knut Smistad signerte sin nye bok ved Bokhuet Libris i sentrum tyde på.

Lokalt selger

Espen Nordahl overtok stolen i Libris' forfattermaraton (Nordlys-fotograf og byentusiast Yngve Olsen sto for tur etter Nordahl igjen). At boksalget egentlig går greit, kan jo forklare hvorfor han tar oppmøtet til signeringa med knusende ro.

– Det er uansett ikke pengene jeg gjør dette for.

Tall fra Libris viser at Nordahls bok går bra og forfattertrioen de hadde invitert til sin boksigneringslørdag står da også pallen i boksalg:

1. Yngve Olsen: "Picture Tromsø"

2. Knut Smistad: "Brogede breve"

3. Jonny Hansen: "Nordens Paris"

4. Espen Nordahl: "Toppturer i Troms"

Tyr til bestselgere

Så skulle du være sent ute med gaver til bokelskende slektninger og venner, kan det være greit å sørge for en byttelapp hvis valget til slutt havner på en av disse.

– Det kan virke som om boksalget i denne perioden har vært hakket mer lokalt enn tidligere, sier Martin Antonsen ved Bokhuset Libris.

Faktisk må man ned på sjuende plass for å finne en ei bok uten en slags lokal forankring. Det er Dan Browns "Opprinnelse". Deretter overtar stort sett de lokale bøkene igjen før nasjonale bestselgere fester grepet rundt 10. plassen.

– Erfaringer fra tidligere år viser at de nasjonale og internasjonale bestselgerne godt kan selge bedre fram mot jul. Det er enkelt å gripe til bestselgere når man begynner å få dårlig tid, avslutter Antonsen.