Droppet julegaver til styrelederne – gir 50.000 kroner til Virkelig

Bonord og boligselskapene de forvalter har besluttet å gi en årlig julegave som monner en verdig sak. I år gikk gaven til Gatemagasinet Virkelig.

JULEGAVE: Fra venstre: Styreleder Siw Heidi Solbakken fra Glimmervegen borettslag, ansvarlig redaktør Alf Krogseth i Virkelig, nestleder Stein Kristiansen i Brattbakken borettslag, administrerende direktør Svein Dalsbø i Bonord og redaksjonsmedarbeider Mats Lasse Jangås i Virkelig.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

pluss

Tidligere har boligbyggelaget hatt tradisjon for å sende en julegave til styrelederne i boligselskapene de forvalter. I år har de gjort om denne tradisjonen, og representanter fra Bonord og borettslagene Brattbakken og Glimmervegen besøkte mandag lokalene til Gatemagasinet Virkelig, med en sjekk pålydende 50.000 kroner.

– Dette synes vi er en bedre måte å bruke ressursene på, og samtidig helt i tråd med vårt verdigrunnlag, sier administrerende direktør i Bonord, Svein Dalsbø.

Tungt år for Virkelig

Formålet pengene skulle gå til ble utvalgt av en intern jury fra Bonord. Dalsbø forklarer at avgjørelsen ble tatt på flere grunnlag.

– For det første lager de jo magasinet, men noe ikke alle vet er at de også er blant de største i byen når det gjelder utdeling av mat og klær. Vi ønsker å gi en klapp på skuldra for den viktige jobben de daglig gjør, sier han.

LES OGSÅ: Kommunen sletter Gatemagasinet Virkeligs milliongjeld (for abonnenter)

Ansvarlig redaktør i Virkelig, Alf Krogseth, medgir at det har vært et tungt år for gatemagasinet, og at pengene kommer veldig godt med.

– Vi er utrolig takknemlige og ydmyke. Jeg lever jo av ord, men akkurat nå finner jeg ingen, sier en tydelig beveget Krogseth.

Tidligere i desember etterga også Tromsø kommune gatemagasinets milliongjeld.

– Vi har gode venner i kommunen, og satser på at 2018 blir et mye bedre år, sier Krogseth.

70 prosent omsorg

Redaktøren påpeker at jobben aldri ville kunne bli gjort uten de frivilliges hjelp.

– Vi driver med 30 prosent media og 70 prosent omsorg, så dette er ikke bare en jobb, men en livsstil, sier han.

LES OGSÅ: Gavekort fra Frelses­armeen berger jula for Kåre og Vibeke (for abonnenter)

Krogseth mener opplevelsen av å mestre noe er viktig, og at mye av stigmaet er borte. Noen av selgerne er også avhengige av gatemagasinet for å overleve.

– Jeg har verdens beste jobb, og vet aldri hva dagen gir. Her har jeg truffet mange av de smarteste og flotteste folkene jeg vet om, så det kan være veldig tilfeldig hvordan vei livet tar, sier han.

– Kunne ikke gått til et bedre formål

Juryen trekker fram betydningen av å gi mennesker verdighet gjennom arbeid, uavhengig av livssituasjon.

– Vi tror i tillegg at det å gi folk mulighet til å tjene penger selv bidrar positivt til mindre vinningskriminalitet rundt i byens boligselskaper, sier Dalsbø.

Nestleder i Brattbakken borettslag, Stein Kristiansen, sier det i stor grad også handler om solidaritet.

– Jeg må bare si at jeg aldri har blitt frastjålet noe, og bruker ikke engang sykkellås. Vi må tro det beste om folk, og om pengene bidrar til en bedre mestringsfølelse, kunne de ikke gått til et bedre formål, sier Kristiansen.

Juryens begrunnelse:

«Gatemagasinet Virkelig er blant de mange gode tiltak man kan støtte, en organisasjon som skiller seg ut. Betydningen av å gi mennesker verdighet gjennom å kunne gjøre en jobb, uavhengig om du sliter med rus, psykiatri eller annet, er stor. De er en organisasjon som gjør utrolig mye for svært mange, med svært begrensede ressurser. Mange av Virkeligs brukere bor i tillegg i boligselskaper forvaltet av Bonord. Ildsjelene i Virkelig fortjener stor applaus og respekt for deres arbeid. Juryen håper og tror at årets julegave vil bidra positivt til dette.»