Arbeiderpartiet er i hardt vær for håndteringa av #MeToo-kampanjen.

Leder av Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, har blitt kritisert for på interne møter å ha advart mot at varsling ikke må brukes som et ledd i nominasjonskamper.

Senest i går signerte en rekke profilerte Ap-politikere i Oslo et opprop, hvor de advarte mot en giftig partikultur hvor folk ikke ville tørre å varsle i saker som omhandler seksuell trakassering.

– Det skal være trygt å varsle i Arbeiderpartiet, og det skal være lav terskel for varsling. Man skal bli tatt på alvor, og bli behandlet profesjonelt. Jeg kjenner meg ikke igjen i at det er en giftig kultur i partiet, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth, som også er leder i Troms Arbeiderparti.

Ingebrigtsen-saken

Mens flere riksmedier nå melder at det er kommet inn varsler på nestleder Trond Giskes oppførsel, hadde Arbeiderpartiet i Troms en varslingssak i 2012.

Da varslet en kvinne i partiledelsen om at hun hadde hatt en seksuell relasjon til daværende statssekretær, Roger Ingebrigtsen. Forholdet skjedde over to år, og startet da jenta var 17 år, mens Ingebrigtsen var 20 år eldre enn henne.

Kvinnen uttalte da til Nordlys at hun følte seg presset til å ha en seksuell relasjon til Ingebrigtsen.

Da varslingen ble kjent i november 2012, kort tid før stortingsnominasjonen i partiet, var det flere som hevdet at det var en «drittpakke», og et ledd i en nominasjonskamp mellom Martin Henriksen og Roger Ingebrigtsen.

– Vi har opplevd hvordan en reell varslingssak ble snudd opp ned, og med beskyldninger om et maktspill, selv om det ikke var tilfellet, sier Myrseth om saken.

– Alvorlig sak

Senest for ett år siden skrev tidligere fylkesmann og Høyre-statsråd Svein Ludvigsen et innlegg i Nordlys hvor han i sin beskrivelse av saken skrev at Ingebrigtsen ble «hengt ut i media» og «skvist ut».

– Jeg forholder meg ikke til den type uttalelser. Jeg synes Egon Holstad skrev en god kommentar om saken, da den ble tatt opp igjen.

– Dette var en alvorlig sak som ikke ble håndtert respektfullt av deler av media. Men nå er saken håndtert og lagt bak oss, sier Myrseth.

Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på saken, eller utdype ytterligere om hvordan saken ble håndtert i Ap.

– Alle kjenner saken i Troms, og den har vært mye omtalt både da og i ettertid.