2. januar har serien premiere på TV-Norge. Tromsøs befolkning har dog muligheten til å få med seg første episode fire dager tidligere på en spektakulær premièrefest.

– Vi er kjempestolt som får vise dette fram lenge før det kommer på TV. Hele byen er invitert til premièrefest på The Edge 28. desember. Ordføreren i Tromsø kommer, ordføreren i Lyngen. Også kommer flere av dem som er med i serien, sier daglig leder i Alfred Film og TV, Silje Bürgin-Borch.

Stor vekst i reiselivet i Tromsø

90 innspillingsdager, 4 kamerateam og over 30 ansatte i ulike posisjoner har resultert i 10 episoder med slående norsk natur og nordlysentusiasme fra lokale aktører.

En av disse er reiselivsmagnat og Auroraspirit-gründer Hans-Olav Eriksen.

– Jeg ble kontaktet i 2016 for å lage en pilot på en serie som skulle se på reiselivsnæringen i Tromsø, men ikke bare fra et vekst-perspektiv, men for å se på menneskene bak.

Ifølge Eriksen skulle serien se på flere aktører, både de som jobbet direkte med turister, men de ville også ha med noen som jobber overordnet med reiseliv.

– Det var der jeg kom inn. Og i den sammenhengen ville de følge Auroraspirit sin prosess fra det å starte med alkoholproduksjon, og hele veien til eksport.

Fokus på mennesker

– Serien har et stort fokus på menneskene bak turistnæringen og menneskene man treffer på. Den tar opp den opplevelsen det er for mange å se nordlyset for første gang, sier Eriksen.

Han forteller om et spesielt minneverdig øyeblikk under innspillingen.

– Vi var oppe på en leir uten vann og strøm, så man kan stå der sammen med hundre gjester helt uten lysforurensing eller støy. Mens vi holdte på med innspillingen kom det kraftigste nordlyset jeg noen gang har sett, og vi fikk det på film. Det var et sterkt øyeblikk for mange, folk klamret seg til hverandre og gråt.

Sjeffotograf Odd Sprakehaug forteller at det å skulle filme nordlyset i bekmørket, samtidig som man fikk med jobben bak og turistenes reaksjon var en utfordring.

– Et lite fototeknisk mareritt til tider, som vi brukte mye tid på å løse.

I tillegg til Eriksen var nordlysguide Gunnar Hildonen, campingvert Ida Kristine Jakobsen, cruisebåtkaptein Kurt-Arild Larsen og Trine Risvik som driver Tromsø Friluftssenter.