I oktober 2017 delte Marta Jansen, klima- og miljørådgiver i Byutvikling, ut gratis piggfrie dekk til ti tromsøværinger som var villig til å prøve å la piggdekkene stå i vinter.

Kampanjen er en del av ulike strategier kommunen har for å få ned svevestøvproblematikken i Tromsø. De som tok imot dekk har rapportert tilbake til kommunen om sine kjøreerfaringer og stort sett er de godt fornøyde.

– Folk er positivt overraska over hvor godt dekkene fungerer. På enkelte dager med veldig vanskelige kjøreforhold har noen valgt å la bilen stå, mens andre har sagt at de har kjørt hver dag uten problemer, sier Jansen.

Godt fornøyd

Tor Kristoffersen hadde dårlige erfaringer med piggfrie dekk som yrkessjåfør for ti år siden, og var derfor skeptisk til å kjøre uten pigger.

– De dekkene jeg fikk satt på i oktober i fjor er mye bedre og kan ikke engang sammenlignes med de jeg kjørte på for ti år siden, forteller Kristoffersen.

Han har nå kjørt piggfritt i to måneder og er stort sett godt fornøyd.

– Jeg fikk problemer i en bratt bakke da jeg kjørte med tilhenger, men bortsett fra den episoden så har det gått fint, sier han.

Stort sett fungerer de piggfrie dekkene fungerer like godt som piggdekk, bortsett fra når det er mildvær og salt på veien, da bremser de piggfrie dekkene dårligere.

– Til gjengjeld slipper man støy fra piggene, samt mindre rullemotstand og bedre miljøsamvittighet, legger han til.

Piggdekkpant

15 prosent av bilistene i Tromsø kjører piggfritt i dag, men målet er at dette tallet skal opp til 50 prosent innen 2025. For å komme dit vil kommunen fortsette arbeidet med informasjonskampanjer for å få flere over på piggfrie dekk.

Byutvikling er også blitt bedt om å se på muligheten for å innføre piggdekkpant, altså at man får penger av kommunen for å bytte til piggfritt. Denne saken skal behandles politisk i løpet av våren.

I Trondheim har kommunen allerede innført en slik piggdekkpant for å få flere til å legge om. I høst kunne trønderne lever inn sine piggdekk og motta 1200kr. i refusjon fra kommunen.

I Trondheim er det en ekstra motivasjon for bilistene fordi alle som kjører med piggdekk i tillegg må betale 1400 kroner i årlig gebyr. Et slikt piggdekkgebyr ble også behandla i Tromsø kommunestyre i juni 2017, men det ble da bestemt at et slikt gebyr ikke skal innføres her i byen.