48-åringen erkjente ikke straffskyld for de to første tiltalepunktene. Retten fant det imidlertid bevist utover enhver tvil at mannen hadde opptrådt grovt uaktsomt. I tillegg til tap av førerretten og fengselsstraffen, må han betale 250.000 kroner til hver av de fornærmede i saken.

Dømt i Troms

7. desember 2015, på ettermiddagen, inntraff den første ulykken. På toppen av en slak motbakke på E8, noen kilometer nordvest for Nordkjosbotn, fikk ulykkessjåføren sleng på hengeren. Den havnet over i feil kjørefelt og traff en personbil. En Tromsø-mann i 30-årene ble kvestet for livet.

I Nord-Troms tingrett i november 2016 ble mannen dømt for uaktsom kjøring og for å ha – uaktsomt – voldt betydelig skade på en annens kropp eller helse. Han fikk 36 dagers fengsel og et toårig kjøreforbud i Norge. Han anket dommen – men lagmannsretten forkastet anken.

Trosset kjøreforbud

Den andre ulykken inntrakk 21. februar 2017. En 25 år gammel Balsfjord-kvinne og hennes samboer kjørte fra Oslo, hvor de bor, med kurs mot Røros. De skulle besøke familie i vinterferien.

De kom aldri lenger enn til Rena.

På ei bru langs riksvei 3, med autovern på begge sider av veien, møtte de en motgående semitrailer. Den fikk sleng, havnet på deres side av veien og traff bilen de kjørte. De hadde ingen mulighet til å styre unna. Bak rattet på semitraileren satt den samme polske sjåføren som bare fire måneder tidligere hadde blitt dømt i Nord-Troms tingrett, tross kjøreforbudet.

Begge de fornærmede ble livstruende skadet i kollisjonen, og har fått varige mén etter ulykken.

I TVNorge-programmet "På liv og død" 4. januar i år forteller kvinnen at dagene går til rehabilitering, fysioterapi, ergoterapi og logopedi. Målet er å komme seg tilbake til studiene.

Motbeviste forklaring

Etter den andre ulykken, ble det i Sør-Østerdal tingrett tatt ut tiltale mot mannen. Han sto tiltalt for uaktsomt å ha voldt betydelig skade på en annens kropp ellers helse, for uaktsom kjøring, for å ha kjørt uten gyldig førerkort og for jukset med kjøre- og hviletid.

Selv hevdet mannen at han kjørte forsiktig da han var redd for glatte veier etter ulykken i utenfor Tromsø i 2015, noe som ble imøtegått av flere vitner – som beskrev høy hastighet og aggressiv kjøreadferd – og elektronisk data fra fartsskriveren i semitraileren.

"Tiltalte har, til tross for at han nylig ble domfelt [ ...] for å ha forårsaket omtrent tilsvarende hendelse, bevisst unnlatt å tilpasse kjøreadferden etter de vanskelige kjøreforholdene," heter det i kjennelsen.

– Hans forklaring i straffesaken om hvordan han ga gass for å komme fort nok gjennom Østerdalen på det dårlige vinterføret var rystende å høre på, og minner oss om hvor farlig det er å ferdes som bilist på norske veier, har Balsfjord-kvinnens søster, som også vitnet i retten, uttalt på sosiale medier etter rettssaken.