Formannskapet vedtok i tirsdag en panteordning for piggdekk, hvor folk kan få 1.000 kroner i pant hvis de leverer inn piggdekkene sine og kjøper piggfrie dekk. Ordningen gjelder likevel ikke alle, kun de 1.000 første som benytter seg av ordningen per år.

I forslaget fra administrasjonen ble det foreslått det at man skal få 1.200 kroner for innlevering av fire piggdekk. Basert på erfaringer fra andre byer anslår administrasjonen at det ville innebåret en årlig kostnad på mellom 840.000-2,4 millioner kroner.

«Piggfrimillion»

Aps Jarle Heitmann kom med et eget forslag under formannskapet.

– I forslaget til administrasjonssjefen er det usikkerheter knyttet til kostnad. Vi trenger et tak på antallet som benytter seg av ordningen, for å ha kontroll på kostnadene. Derfor foreslår vi istedenfor 1.000 kroner for innlevering av fire piggdekk, og sier at det blir et tak på maks tusen personer som kan benytte seg av ordningen hvert år. Da har vi en «piggfrimillion». Det blir også svært positivt for markedsføringen av ordningen, sier Heitmann, som denne uka ble valgt som ny gruppeleder i Ap.

Heitmanns forslag ble vedtatt med posisjonens fem stemmer, mot opposisjonens fire stemmer. Hele posisjonen ønsket administrasjonssjefens forslag.

Ikke imponert

Jonas Stein (V) var ikke imponert over posisjonens forslag.

– Dette var ikke akkurat noen «flying start» for Heitmann som gruppeleder. Er dette linja Ap skal legge seg på under Heitmanns ledelse? Et litt grønnere Arbeiderparti? Forslaget senker ambisjonene om å få mindre svevestøv. I Tromsø kjører kun 15 prosent, mens i Bergen er tallet 87 prosent. Spørsmålet bør heller være om forslaget til administrasjonssjefen går langt nok, sier Stein og føyer til:

– At dere legger fram et mer moderat forslag er synd for Tromsø og synd for miljøet.

Misunnelig

Jens Ingvald Olsen (Rødt) tok Heitmann i forsvar:

– Jeg oppfatter at opposisjonen er sur og vil nedvurdere innholdet i forslaget, fordi de er misunnelig for at ikke de kom med forslaget selv. Vi er nødt til å ha en viss kontroll på budsjettering og kommunens økonomi, sier Olsen.

Den nye ordningen vil ikke få umiddelbar virkning, men vil være gjeldende fra 1. oktober 2018 og ut året. Deretter vil ordningen vare i samme periode de tre påfølgende årene, med mindre ordningen blir forlenget.

Utgiftene til forslaget dekkes inn gjennom særskilt bevilgning, og administrasjonssjefen skal komme tilbake til dette i forbindelse med økonomiplanen 2019–2022. Saken skal ikke behandles i kommunestyret, men var i formannskapet til endelig behandling.