– For meg var Nordnytt nærmest hellig. Hver kveld satt jeg meg ned kvart på syv for å få med meg sendinga, sier Halvorsen som i årevis har vært en trofast titter på Nordnytt.

iTromsø skrev i desember om at Nordnytt slutter med sin 15 minutt lange sending 18.45, og går over til tre kortere sendinger på i fire til fem minutter hver, tre ganger hver kveld.

– Katastrofe

– Nå rekker de ikke annet enn kjappe «headlines» før det er ferdig. Man kommer ikke i dybden på noe. Det er en katastrofe, hele greia.

Etter å ha irritert seg over de nye distriktssendingene skrev han et innlegg på Facebook hvor han refser NRK. Innlegget har gått viralt, og i skrivende stund har det blitt delt over 6000 ganger og blitt likt nesten like mange ganger. Flere hundre personer har også kommentert innlegget.

– Skuffet

Halvorsen håper NRK lytter til motstanden, og vraker det nye formatet

– Jeg vet ikke om det økonomiske årsaker, eller hva som ligger til grunn for de korte sendingene. Men NRK kan umulig ha spurt brukerne. Jeg er veldig skuffet, og vil ha tilbake minst 15 minutt av Nordnytt, men helst mer.

Halvorsen sier han til nå har vært svært fornøyd med NRKs redaksjonelle dekning lokalt.

– De ansatte i NRK gjør en strålende jobb. Men de rekker jo ikke komme i dybden på noe som helst med så korte sendinger. Det er nesten så det skinner gjennom skjermen at de heller ikke liker det nye formatet. Men det vet jeg selvsagt ikke om er tilfellet, sier han.

Halvorsen mener dårlige seertall ikke er et argument for å korte ned på sendingene.

– Uansett så mister de nok enda flere seere nå. Jeg skal i hvert fall aldri mer sitte foran TV-en og vente på nordnytt. Det er over, sier han.

Lytter til tilbakemeldingene

Nina Einem er distriktsredaktør i NRK Troms.

– Omleggingen er basert på folks medievaner og seervaner. Det er ikke noe vi har funnet på ut av det blå. TV-sendingene til distriktskontorene har nesten ikke seere under 40 år. De ønsker å bli oppdatert på en kjapp og enkelt måte, og omlegginga er delvis en måte å møte befolkninga på en måte ønsker. Da blir det også mer tid til fordypning.

–Rekker man å fordype seg i saker på fire minutter i løpet av en nyhetssending?

– Vi har tre sendinger gjennom kvelden til å gå i dybden. Men vi kan ikke lage saker i samme format som Brennpunkt. Nordnytt skal gi oversikt over nyhetsbildet i Troms og Finnmark.

– Nytt format

Einem har fått med seg innlegget til Gisle Halvorsen.

– Vi lytter til alle tilbakemeldingene til folk, både de som kommer direkte og via sosiale medier. Mange av dem som ytrer seg er ikke fornøyd, men de som er fornøyd med noe skriver kanskje heller ikke kronikker eller poster på Facebook, sier redaktøren.

Hun forteller at de ansatte håndterer omlegginga godt.

– De ansatte jobber hver dag for å gjøre sendingene best mulig for befolkninga. Vi må tenke i nye format, men de ansatte har tar tatt det sporty og på en god måte.

Har ikke seertall

Foreløpig har ikke hatt nok sendinger i det nye formatet til å sammenligne seertallene på «gamle» og «nye» Nordnytt.

– Vi evaluere løpende alle tilbudene våre på radio, TV og nett. Med dette er ledet av distriktsdivisjonen nasjonalt, og det er de som tar beslutningene, sier hun.

Gisle Halvorsens innlegg på Facebook:

«Nordnytt etter omleggingen. En forbannet vits! For meg og garantert mange med meg var Nordnytt kl. 1845 et høydepunkt på kvelden. Den har NRK nå rasert og fremstår med 5 minutter tre ganger i løpet av kvelden som en stor vits. Sendingene er så korte at de like godt bare kan vise stillbildene fra seerne. Det gjør ingen forskjell uansett! Den korte seansen med headlines er fullstendig uinteressant og har null i verdi. Med en avgift på nesten 3000 kr årlig forutsetter jeg at NRK tar til vett og gjeninnfører gammel ordning med minst 15 minutter sending, men helst øker den til 20–30 minutter. Del denne hvis du er enig med meg og gjør krav om det samme.»

OPPRØR: NRK møter motbør i befolkninga etter de valgte å kutte ned på distriktssendingene. Foto: Marius Fiskum
LYTTER: Distriktsredaktør Nina Einem i NRK Troms sier de lytter til kritikken, og at endringen vil bli evaluert.