– Det rapporten peker på er akkurat det vi sa i formannskapet da det siste merforbruket ble kjent. Vi må få til en ordning der de som tildeler tjenestene også har direkte budsjettansvar, sier han til iTromsø.

Han sier at det er en "riktig og viktig analyse", og at det er maktpåliggende å få omorganisert sektoren slik at den både har den nødvendige økonomistyringer – og nødvendige bygg og omsorgstilbud.

Altfor høye kostnader

– De siste tiårene har vi skrudd sammen en sektor som fører til mye høyere kostnader enn nødvendig, sier han.

Ifølge Heitmann må kommunen vri fokus slik at de retter tæring etter næring.

– Det vil imidlertid ikke skje raskt, det vil ta mange år å få på plass de byggene og den kompetansen vi trenger.

Han er ikke skremt over at kommunen kan komme til å måtte investere flerfoldige milliarder for å få på plass boliger, institusjoner og andre bygg.

– Det kan være slik at det både er nødvendige og lønnsomme investeringer som gjør oss i stand til å drifte bedre, sier han.

Vil søke politisk enighet

Heitmann tror at det skal være mulig å få i stand politisk enighet rundt hva som må gjøres ettersom både borgerlig og sosialistisk side er enige i at noe må gjøres – raskt.

Tidligere byråd for helse og omsorg, Frps Kristoffer Kanestrøm, er enig i både analyse og tiltak i ASSS-rapporten – selv om han mener at det er lite nytt den bringer.

– De fleste av punktene finner man igjen i den såkalte PWC-rapporten fra 2015, og mange av tiltakene som foreslås begynte vi med allerede da vi overtok som byråd i 2011, påpeker han.

Ikke like optimistisk

Kanestrøm er dog ikke like optimistisk vedrørende tanken om bred politisk enighet om veien ut av uføret.

– Jeg er ikke så sikker på at vi kan få på plass en bred og langsiktig enighet der vi står sammen om hva som er de viktigste tingene – og ikke har omkamper hvert fjerde år, sier han.

Kanestrøm mener at de borgerlige overtok en sektor der det var stort etterslep i bygging av institusjonsplasser og andre behandlingstilbud.

– LITE NYTT: Ifølge tidligere byråd for helse- og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, Frp, viser ASSS-rapporten få ting som ikke var kjent fra før. – Vi startet med mye av arbeidet man foreslår da vi satt i byråd, men dagens styre har ikke klart å følge opp dette, sier han.

"Kastet bort tid på tull"

– Vi satte derfor i gang byggingen av Otium, Helsehuset, omsorgsboliger og annet, men det har dagens regime ikke klart å følge opp, sier han.

Ifølge Kanestrøm har dagens styre i kommunen ikke tatt innover seg alvoret i saken.

– De har ikke evnet å ta grep, isteden har de kastet bort tid og krefter på tull som «tillitsreform» og det å ta fra brukere valgfrihet, sier han.