Bøe, som nå er Høyres gruppeleder i Tromsø, var generalsekretær for ungdomspartiet fra januar 2015 til januar 2017.

Forrige uke trakk Kristian Tonning Riise fra ledervervet i Unge Høyre, et verv han har hatt siden 2014. Etter han trakk seg grunnet sin adferd, har det kommet flere varsler mot den tidligere Unge Høyre-lederen, og nåværende stortingsrepresentanten.

Sex med 16-åring

Ifølge Aftenposten skal Riise i 2014 ha hatt sex med en svært beruset 16-åring mens han selv satt i sentralstyret.

Oppførelsen skal ha vært kjent i Unge Høyre, og to fylkeslag har ifølge Aftenposten hatt ”obs”-varsler om Riise, og laget rutiner for at han ikke skulle kunne være alene i med unge jenter.

Gjennomgang

Høyre opplyste fredag i en pressemelding at de ville ha en fullstendig gjennomgang av hva som har sviktet i samråd med tidligere generalsekretærer i Unge Høyre. Det bekrefter Bøe at de nå er i gang med. Han har bistått partiet, deltatt i møter og fortalt hva han har vært klar over angående Riises oppførsel.

Erlend Svardal Bøe ønsker ikke å stille opp til intervju om saken, men skriver til iTromsø på melding:

– Jeg er lei meg for at det ikke har blitt gjort nok i Høyre eller Unge Høyre for å stoppe Kristian Tonning Riises adferd, og jeg er forferdet over omfanget i denne saken. Det har vært en kollektiv svikt i Høyre og Unge Høyre som har handlet om at varsler ikke har blitt fulgt opp på en ordentlig måte, og at mennesker har opplevd det som vanskelig å ta opp adferd som ikke har vært akseptabel.

Konfronterte Riise

Mens varslene mot Riise som er omtalt i media skal ha kommet før Bøe ble generalsekretær, var Riises oppførsel også ha vært et tema i perioden Tromsø-politikeren var generalsekretær.

Bøe bekrefter at også han har tatt opp oppførselen med den daværende lederen i Unge Høyre

– Kristian har, som det har blitt orientert om tidligere, blitt konfrontert om sin adferd, også fra meg, skriver Bøe.

– Ikke en enkel sak

Bøe skriver at grunnen til at han ikke ønsker å stille til intervju er at saken ennå er under behandling i Høyre, og at saken har gått inn på han personlig.

– Jeg ber om forståelse for at dette heller ikke er en enkel sak, verken for meg, som tidligere generalsekretær i Unge Høyres Landsforbund, eller som menneske.

Svarer ikke

Bøe har ikke svart på om han mottok bekymringsmelder eller varsler om Kristian Tonning Riise da han var generalsekretær, eller om han ble gjort kjent med tidligere varsler da han tiltrådte som generalsekretær.