Siden planene for Seniorhuset i Tromsø ble presentert i august 2016, har det vært jobbet med prosjektet og å organisere et borettslag.

Tromsø ligger best an

Seniorhuset ble initiert av Kjersti Nerseth Arkitektkontor, og er et samarbeidsprosjekt mellom arkitekten og SINTEF. Prosjektet har mottatt kvalifiseringsstøtte fra Regionale Forskningsfond i tillegg til kompetansetilskudd til bærekraftig bolig- og byggkvalitet fra Husbanken.

– Dette er et prosjekt for friske seniorer. Av de tre kommunene som er med i prosjektet ligger Tromsø best an til å være først med Seniorhuset, sier arkitekt Kjersti Nerseth.

Utålmodig

I august i fjor vedtok formannskapet Kjersti Nerseth arkitektkontor får opsjon på kjøp av en kommunal tomt på Elverhøy. Her skal det bygges seniorboliger med ti enheter og fellesarealer tilpasset friske mennesker i alderen 60 og 70 år.

Ruth Angell og Grete Torgersen ivrer etter å komme i gang med planleggingen og byggingen av Seniorhuset.

– Tanken på å bo alene i ei blokkleilighet virker lite forlokkende. I Seniorhuset med mange fellesarealer vil det også bli muligheter for å trekke seg tilbake, i sin egen leilighet, sier Angell.

– Vi bor i et stort hus nå som det er for tungvint å sitte med. Jeg har delvis bodd i kollektiv før. Jeg synes det er fint med tanke på at det blir flere mennesker i nærheten, det blir mer sosialt enn om man kjøper ei blokkleilighet, sier Torgersen.

SENTRALT: Tomta til Seniorhuset ligger på vestsiden av Bymyra. Seniorhuset er et privat boligprosjekt for friske eldre, tilrettelagt for å kunne bo hjemme når førligheten blir dårligere.

Beboermedvirkning

Det er beboerne selv som skal være med å bestemme hvordan leilighetene og felleslokalene skal bli. Målet er at redusert areal i leilighetene kompenseres gjennom felles trimrom, bibliotek, musikkrom, snekkerbu, stort kjøkken, gjesterom for utlån og badstu.

– Vi skal selv være med på utformingen, størrelse og pris blir ikke klart før det er gjort, sier Angell.

– Dette er et medvirkningsprosjekt for og i samarbeid med dem som skal bo der, sier Kjersti Nerseth.

Mangler menn

Seniorhuset har både egen hjemmeside og Facebook-side hvor interesserte finner kontaktinformasjon. På møtene om Seniorhuset har interessen vært stor, men nå i innspurten er det bare en håndfull igjen. Nå håper de flere vil melde sin interesse, spesielt par og enslige menn.

– Vi er 6–7 som har lyst til å gå videre med planene, flest damer, vi skulle gjerne være 10–12. Det er nesten sånn at vi har venteliste med damer, mens menn er skeptiske. Hvorfor er vanskelig å vite, men vi vil at flere menn blir med, sier Ruth Angell.

ARKITEKT: Arkitekt Kjersti Nerseth og Kjersti Nerseth Arkitektkontor er initiativtaker til prosjektet Seniorhuset som er under planlegging i tre kommuner.

Rigget og klart

Fellesrommene og leilighetene vil være tilpasset eldre mennesker og de behovene som kan dukke opp med hensyn til tekniske hjelpemidler, ekstra brede ganger og heis.

– Vi har fått til et godt samarbeid med kommunen og har med en gjeng oppegående eldre som er engasjerte. Nå er alt rigget og klart til å sette i gang, vi er i startgropa, sier Nerseth.