Tove Sørensen er daglig leder på Tromsø Villmarkssenter og har 40 års erfaring med hundesledekjøring bak seg.

LES ALT OM TIFF HER!

Uvant i starten

Da hun og sønnen Torkil Hanen (27) i 2017 skulle delta i Finnmarksløpet hadde de et filmteam rundt seg hele tiden.

– Jeg tror det var verst for filmteamet, sier Torkil.

Han er styreleder i Tromsø Villmarkssenter, medeier og sjef for hundegården.

– Det var litt uvant å bli filmet i begynnelsen. Når vi ble vant til at vi ble filmet brydde vi oss ikke om at de var der, sier mamma Tove.

Dokumentarfilmen om dem, «Villmark», vises onsdag, torsdag og lørdag på Tromsø Internasjonale filmfestival i Film fra Nord-programmet «Into the wild».

– Jeg er spent på mottakelsen, det er gråt og latter om en annen i filmen, sier hun.

FINNMARKSLØPET: «Villmark» handler om Tove Sørensen og sønnen Torkil Hansen under Finnmarksløpet 2017, en film like mye om forholdet mellom dem som om selve løpet.

Mer enn et trekkhundløp

Filmskaperen Arthur Arnesen (38) fra Tromsø har tidligere laget kortfilmer og musikkvideoer, «Villmark» er hans dokumentarfilmdebut. Utgangspunktet var å følge Tove og Torkil når de deltar på sitt henholdsvis 19. og 2. finnmarksløp, men også skildre hvordan løpet virker inn på mor-sønn-forholdet.

– Jeg hadde lyst til å lag en film om utfordringene de møtes underveis og når forholdet mellom dem er på det mest pressa og følelsesladde.

«Game of Thrones»

Arnesen jobber som fotograf i Flip Creative Studio, hvor to av de andre i «Villmarks»-teamet også jobber, filmfotograf Richard Butler og dronefotograf Stian Skjærvik.

Mens filmens hovedpersoner kjørte hvert sitt hundespann med 14 hunder, fulgte filmteamet dem på snøscooter ute i løypa, og fra droner i lufta.

Richard Butler er fra Nord-Irland og ikke vant til så ekstreme naturopplevelser som Finnmarksløpet byr på. Han har jobberfaring fra to sesonger av «Game of Thrones».

GRÅT: Tove Sørensen sier det både er latter og gråt i filmen.

Mentor og lærling

– Jeg er ikke vant til snø, det var min første erfaring med å være så lenge ute og filme under så tøffe forhold. «Villmark» er en film om mer enn Finnmarksløpet, det er også en dramatisk film om natur og livet på villmarkssenteret, sier Butler.

– Det er også en film om forholdet mellom mor og sønn, om mentor og lærling. Torkil kunne dratt fra moren lenge før, men han holdt igjen fordi moren mente det kunne være lurt og at det ikke var noen vits å slite seg og hundene ut så fort, legger Arnesen til.

HUNDEKJØRING: Tove Sørensen er veteran i Finnmarksløpet, mens sønnen Torkil Hansen er fersking.

Dronefotografering

Begge måtte bryte under fjorårets finnmarksløp. Torkil kan imidlertid ikke love at han vil holde igjen når deltar på nytt.

– I år skal jeg slå mamma, slår han fast.

Dronefotograf Stian Skjærvik hadde med seg to droner for å få spektakulære fugleperspektivbilder av de to hundekjørerne.

– Det var fascinerende å være med, og det var mye action underveis.

«Helvetesuke»

Det ble ikke mye søvn underveis, filmingen pågikk til alle døgnets tider.

– Det var et heftig opplegg. Det var som å være på ei helvetesuke i militæret. Vi sov sjelden og kort.

Flip Creative Studio er produsent for «Villmark». Under planleggingen vokste ambisjonene til Arthur Arnesen.

– Vi tok litt av med hensyn til penger og budsjett, sånn at vi kunne lage den filmen vi hadde lyst til å lage. Vi investerte blant annet 150.000 kroner i utstyr.

TRØST: Litt trøst underveis.

Iditarod neste?

Mor og sønn tilbringer mye tid sammen i naturen. Sist helg deltok de i et hundeløp i Alta. En dag håper de å kunne delta i det berømte hundesledeløpet Iditarod i Alaska.

– Det avhenger av at jeg føler jeg har et bra team på plass og hunder som er klare. Det må bygges opp over år. Ønsket er å kunne kjøre Iditarod når jeg fyller 30 år i 2020, sier Torkil Hansen.

Finnmarksløpet ga også regissøren mersmak, og stiller gjerne opp dersom han blir spurt.

– Jeg har veldig lyst til å følge dem under Iditarod, sier Arthur Arnesen.