– Vi har sett at det har vært en økning i rottebestanden fra i fjor sommer og høst. Vi merker det spesielt når det er kaldt og de trekker inn. Det har vært et titall rotter i enkelte bakgårder, forklarer Tom Arild Jensen, avdelingsleder for Nokas skadedyrkontroll Nord-Norge.

– Vi har jo faste avtaler med kundene våre for oppfølging, men vi har fått en god del henvendelser fra private i vinter. Til tider har vi hatt slike utrykninger hver dag. Da er det gjerne rottefamilier på mellom åtte og ti stykker, sier han.

Det var NRK som først omtalte årets rotteplager.

– Trekker ut av bykjernen

En annen ting de har bitt seg merke i under årets vinter, er at gnagerne ikke lenger bare holder seg til sentrumskjernen.

– Vi har sett en spredning. Sammenlignet med tidligere år, noe som er nytt for vår del, er at rottene trekker mer ut av bykjernen. De er både nord, sør og oppover på øya. I tillegg til Tromsdalen, sier Jensen til iTromsø.

– Hvorfor det er slik er vanskelig å si, men det har jo vært mye graving i sentrum den siste tiden. De blir forstyrret i avløpsnettet og flytter på seg. I tillegg vokser Tromsdalen og næringslivet der, og da blir det mer transport av varer. Rottene har nok ikke krøpet over brua, men har kommet med varetransport, sier han.

Skader

Rottene trenger bare et hull på mellom 16 og 17 millimeter for å komme inn, og kan gjøre stor skade på både rør, kabler og isolasjon.

– Mange hus har elektriske anlegg, og da vet man ikke om de har tygd over kabler og lignende. De kan også gnage over plastrør slik at man får vannlekkasje. I tillegg kan de skade isolasjonen ved at de blant annet urinerer der. De gjør altså en stor skade på en bolig dersom de først får etablert seg, sier han.

Tiltak

Dersom du helst vil unngå besøk av gnagere, har Jensen en klar oppfordring: Ikke gi mat til fugler rett utenfor huset.

– Når det er kaldt ute, så mater folk gjerne fugler, men det er ikke så gøy når man oppdager at det sitter rotter under fuglebrettet, sier han.

Han trekker også fram flere tiltak du kan gjøre for å unngå et uønsket besøk.

– Ha det ryddig rundt huset. Når vinteren kommer stabler folk gjerne sykler og annet rundt huset. Dette gjør at gnagerne finner skjulesteder, og det er enklere for dem å finne vei inn i huset.

– Du bør også klippe bort visne blomster og annet rundt huset, kontrollere netting i ventilene – de ruster gjerne med årene, og ha musesperre under kledningen. Har du gjort dette, så hjelper det masse, legger han til.

Ingen «rush»

Rådgiver i miljørettet helsevern i Tromsø kommune, Mona Yri, forteller at de har fått henvendelser fra folk angående rotter, men at det ikke har vært noe «rush».

Rådgiver: Mona Yri, rådgiver i miljørettet helsevern i Tromsø kommune.

– Hvis noen henvender seg til oss, spør vi gjerne om det er gravearbeid i området. I tillegg spør vi om søppelhåndteringen, for det er enkelte som kanskje har litt alternative løsninger. Dette er typiske ting som gjør at rottene blir mer synlige, men det betyr ikke nødvendigvis at det er økt forekomst, sier Yri.

– I bygårder i sentrum er det søppelhåndtering som er punkt nummer en. Også mating av dyr kan tiltrekke seg rotter. Dette er typiske ting man bør unngå, sier hun.

Dersom det er problemer med rotter i en bygård, så er gårdeier pliktig til å forebygge.

– Vi kan pålegge gårdeier å gjøre noe med det, sier hun.