Finnmark fylkeskommune har to ganger den siste tiden betalt for sponset innlegg på Facebook – rettet mot innbyggere i Troms og Tromsø

– Vi sponser generelt innlegg om ledige stillinger, men i år har vi sponset to typer andre innlegg som vi har rettet mot innbyggere i Finnmark og i Troms. Det ene er presentasjonen til fylkesordfører Ragnhild Vassvik om vårt standpunkt i forhandlingene med Troms. Det andre er et leserinnlegg hun skrev etter forrige forhandlingsmøte, sier stabssjef Heidi Brandt.

– Uenig

STABSSJEF: Heidi Brandt er stabssjef i Finnmark fylkeskommune.

Innlegget hun sikter til er et krast leserinnlegg med tittelen

«Var vi på samme møte, Ørnebakk?»

på Nordlys sin debattplattform Nordnorskdebatt.no

– Troms fylkeskommune hadde sendt ut en pressemelding vi ikke kjente oss igjen i etter forhandlingene, og vi ville få fram hva vi mente. Derfor sponset vi innlegget til Vassvik, forklarer Brandt.

– Vi mente informasjonen er relevant for folk i Troms, slik at de kan se at vi ikke er enig. Det kan godt hende det var et krast innlegg, det spørs hvordan man leser det.

– Bidrar dette positivt til forhandlingsklima?

– Jeg tror ikke det vil ha noen innvirkning på forhandlingsmiljøet. Politikerne er erfarne når det kommer til meningsytringer.

Hun forteller at de hadde brukt den sparsommelige summen 250 kroner for å nå tromsøværinger med sitt budskap på Facebook på Vassviks siste innlegg.

Hun opplyser også at innlegget nådde ut til 6.688 personer og fikk 353 lenkeklikk, etter sponsingen. Til sammen brukte Finnmark fylkeskommune 11.000 kroner på sponsing av Facebook i løpet av 2017.

Også Vassvik mener det er fornuftig å rette informasjon mot Troms.

Dette innlegget har Finnmark fylkeskommune sponset.

– Dette er en kamp om å vinne opinionen og få oppslutning rundt sitt prosjekt. Derfor retter vi oss mot befolkningen i både Troms og Finnmark, sier fylkesordføreren.

Kommunikasjonshjelp

I tillegg til å sponse innlegg rettet mot Tromsø og Troms, har Finnmark fylkeskommune omplassert flere ressurser til å jobbe med kommunikasjon i forhandlingene.

SKRIBENT: Ketil Steigen jobber med kommunikasjon for Finnmark fylkeskommune, og skriver utkast til politiske leserinnlegg for fylkesordføreren.

Ketil Steigen, som tidligere var assisterende kultursjef, jobber nå med kommunikasjon hos fylkesrådmannens stab. Der skriver han blant annet tekster som brukes av fylkesordfører Ragnhild Vassvik som leserinnlegg. Men om han har skrevet hele innlegg, vil han ikke svare på.

– Jeg gir skriftlige og muntlige innspill og vink og råd. Blant annet gir jeg skriftlige innspill som har blitt brukt i leserinnlegg av politikerne, sier Steigen.

– Noen ganger bidrar jeg litt og andre ganger bidrar jeg litt mer. Jeg har sett at poeng og innspill jeg har kommet med har blitt tatt med. Spør man en politisk rådgiver på Stortinget, så bidrar de med skriftlige og muntlige råd.

– Men du er vel ikke politisk rådgiver, men jobber i administrasjonen i en formannskapsmodell?

– Ja, det stemmer, men det var bare et eksempel. Det er helt vanlig i fylkeskommunen.

Steigen er fast gjestekommentator hos iTromsø, og begynner i mars i stillingen som journalist i avisa.

Steigen vil ikke svare på om han har skrevet ferdige politiske leserinnlegg som politikerne publiserer.

– Det må du spørre stabssjefen om. Det er uansett politikerne som står inne for innleggene de sender ut.

– Helt vanlig

FYLKESORDFØRER: Ragnhild Vassvik er fylkesordfører i Finnmark, og sier at forhandlingene handler om å vinne opinionen.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik bekrefter at hun får utkast på leserinnlegg fra Steigen.

– Jeg godkjenner dem, og tar et endelig overblikk og skriver inn mine innspill. Ørnebakk snekrer nok ikke innleggene sine selv. Sånn fungerer det over hele fjøla. Jeg får utkast som jeg gjør til mine, sier hun.

Stabssjefen Heidi Brandt sier praksisen er vanlig.

– Administrasjonen bidrar med informasjon og fakta, og hjelp med det politikerne spør etter. Også å hjelpe til med leserinnlegg, sier hun.

Hun forteller at grunnen til at Steigen er flyttet fra kulturavdelinga til å jobbe med kommunikasjon, er at de har hatt sykemelding blant kommunikasjonsansatte, og at han snart slutter hos fylkeskommunen.