– I fremtiden vil vi være nødt til få flere av dem som i dag står utenfor arbeidslivet i jobb for å kunne opprettholde velferden, sier Sanner.

Statsråden sier at arbeidet som skal utføres i Tromsø vil være av stor betydning.

Ifølge ham er det tre satsingsområder som vil være viktigst.

• Etablere rutiner for livslang læring hos alle – både i offentlig og privat sektor.

Bygge kompetanse

– Det stilles strengere og strengere krav til kompetanse og evne til å omstille seg. I fremtiden vil vi ikke være ferdig utdannet ved 25 år, vi må drive med livslang læring for å holde følge med utviklingen, sier Sanner.

• Inkludering av personer med funksjonsnedsettelse og folk med «hull i CV-en».

• Integrering på arbeidsmarkedet av innvandrere som kommer til Norge

– Vi trenger å ha en «inkluderingsdugnad» for å få flere av dem som i dag står utenfor arbeidsmarkedet inn, sier Sanner.

Tromsø får viktig rolle

Han sier kompetansesenteret i Tromsø vil ha en viktig rolle i dette arbeidet.

Senteret er en regionavdeling av det statlige direktoratet Kompetanse Norge.

– Direktoratet vil ha to regionavdelinger, et i Bergen og et i Tromsø. Tromsø vil ha ansvar for å utarbeide grunnlagsdokumenter og koordinere arbeidet med karriereveiledning, forteller direktør i Kompetanse Norge, Gina Lund.

Senteret i Tromsø skal ikke jobbe med konkret karriereveiledning overfor publikum, men skal lage en strategi for digital karriereveiledning. Regjeringen har bevilget 25 millioner kroner til dette arbeidet.

Ti ansatte i Tromsø

I Tromsø vil ti ansatte ha dette som hovedarbeidsoppgave i tett samarbeid med blant andre Utdanning.no og det fylkeskommunale Karriere Troms.

– Vi fikk i oppdrag av regjeringen å etablere senteret i løpet av 2018, men vi starter allerede nå. Vi hadde det travelt, sier Lund.

Det nye senteret vil holde til i Nordlysbygget.

– Vi har flyttet inn i tredje etasje i bygget i lokalene som tidligere ble brukt av markedsavdelingen av avisa, sier Lund.