I begynnelsen av januar ble det sendt ut varsel om oppstart av planarbeid med et større reiselivssenter ved Risvika på Kvaløya, som ligger like før Kvaløyvågen.

Her driver allerede Nils Sara Sami Adventures, en turistvirksomhet der man tilbyr naturopplevelser basert på samiske tradisjoner med blant annet kjøring med reinsdyr og overnatting i lavvo. Sara er opprinnelig fra Kautokeino, men familien hans har hatt tilknytning til området en lang stund med blant annet fast fôringsplass for reinsdyrene sine.

Nå har han derimot større planer, og de omfatter et stort besøkssenter med hotellrom, restaurant og spaavdeling. I tillegg vil han bygge 160 moderne hytter av høy kvalitet på området, inspirert av tradisjonelle lavvoer og gammer. Til sammen vil det gi overnattingsplasser til 760 personer, der 640 av dem er i hyttene.

– Vi ønsker å tilby overnatting og aktiviteter ut ifra samiske tradisjoner, men med moderne standard. Vi har holdt til ved Risvika i tre år, og vi merker at det er en økende interesse. Jeg tror et slikt senter både vil bli populært og viktig for å formidle den samiske historien. Vi ser at folk søker seg ut av byen for å få unike opplevelser, samtidig som de vil bo bra, sier Sara.

Frykter trafikale problemer

Naboene derimot er ikke like begeistret som Sara. I et brev til kommunen skriver Tom Langeid, på vegne av en rekke naboer og andre som har tilknytning til området, at de ikke ønsker at det åpnes for utbygging i området. Langeid viser til at det er et LNFR-område (Landbruks-, natur- og friluftsformål samt reindrift) og at den planlagte utbyggingen vil komme i konflikt med viktige rekreasjons- og friluftsinteresser.

Videre påpeker han at den økte trafikken til området vil slite på terreng og vegetasjon, at veien til Risvika har begrenset kapasitet og standard og at større tetthet av reinsdyr vil føre til trafikkmessige problemer.

I tillegg er det på andre siden av veien av det planlagte senteret et naturreservat der trekkfugler hekker og beiter, og Langeid poengterer at utbyggingen vil berøre dette området.

Også Norsk Ornitologisk Forening (NOF) ser med bekymring på en eventuell godkjenning av planen, og skriver i et brev til kommunen at en slik utbyggingen vil fortrenge fuglene fra området.

Det er planlagt 80 lavvoer og 80 gammer, bygget i moderne standard, som til sammen kan huse 640 overnattingsgjester. På hotellrommene vil det være overnatting til 120 personer, noe som til sammen utgjør 760 overnattingsplasser.

Vil ikke forstyrre fuglene

I brevene ber både naboene og NOF kommunen om at det foretas en konsekvensutredning.

– Vi reagerer på at det bygges i et vernet område, der det er rødlistede fuglearter både i naturreservatet og nedenfor. Det skal bygges så stort at hele dette området vil bli rasert, sier Alf Risvik som bor i nærheten av der det skal bygges.

Til daglig driver han Tromsø Friluftssenter, blant annet kjent fra TVNorge-serien «Jakten på Nordlyset».

– Dette handler ikke om at jeg er redd for konkurranse, vi leverer så gode produkter at jeg frykter ikke at vi mister kunder. Men jeg reagerer på den manglende konsekvensutredningen, at vi som naboer ikke er ordentlig informert og at det bygges ulovlig, sier Risvik og henviser til at Sara i fjor satte opp lavvoer som han ikke hadde godkjent byggetillatelse. Disse er nå fjernet.

Sara sier til iTromsø at senteret vil bygges inn i naturen, og at det ikke vil synes fra veien. Han benekter også at senteret vil ødelegge hekkingen for fuglene.

– Ingen kommer til å bevege seg inn i naturreservatet, men vi har vurdert å bygge fuglekikkingsposter for de besøkende. For oss er det positivt med et naturreservat, og vi har blitt enige med Fylkesmannen om at vi ikke er på området fra mai til september, som betyr at vi ikke forstyrrer fuglene i den tiden de er aktive på området.

Kommunen: Unikt konsept

Men kommunen ved landskapsarkitekt og saksbehandler i byutvikling, Kurt Krutnes, sier til iTromsø at det ikke vil bli foretatt noen konsekvensutredning.

– Det er ikke lagt opp til det, da skal det være et visst byggevolum for at man trenger en konsekvensutredning. Vi ser ikke at senteret vil ha direkte innvirkning på naturreservatet, da vi ikke tror det vil bli et stort tråkk med turister i myrene. De er jo ikke der for å gå i myra, men for å delta på aktivitetene tilknyttet senteret. Det vil være enkelt å sikre mot slik uønsket ferdsel, sier Krutnes.

Sara har planlagt at reinsdyrene vil kunne gå fritt inne på området, også på taket til besøkssenteret, til glede for turistene. Av aktiviteter vil det blant annet være reinsdyrkjøring, nordlys-guiding og hvalsafari, sier Sara.

– Men vil ikke et slikt senter føre til en økt belastning på et område som kan være sårbart?

– Det vil være tilrettelagte aktivitet i området, og det vil også bli lagt til rette for at folk beveger seg på opparbeidede stier. Når det gjelder allmennhetens mulighet for rekreasjons- og bruk av friluftsområdene, så vil man fremdeles kunne komme til vannet da det ikke vil bygges ned til fjæra.

– Forstår du reaksjonene til naboene?

– Dette er et varsel om oppstart av et planarbeid, slik at alle berørte parter vil kunne komme på banen med sine meninger og ha innflytelse. Forhåndsmerknadene skal være til hjelp for planleggerne i den tidlig fasen av planen. For kommuneadministrasjonens del er vi positive til økt aktivitet i området, og vi ser ikke at det er til hinder for verken friluftsområdet eller LNFR-området. Vi ønsker at reiselivet skal utvikle seg i Tromsø, at man skal få flere destinasjoner og aktiviteter, også gjerne utenfor sentrum hvor kapasiteten til tider er sprengt. Dette er et unikt konsept, med rot i samiske tradisjoner, og med en veldig god arkitekt, så dette ser vi på som et interessant konsept, sier Krutnes.