Kommunestyret vedtok dermed at pensjons- og sykemeldingsvilkårene for folkevalgte politikere skal evalueres av administrasjonen.

I 2015 avgjorde Høyesterett at det ikke lenger skulle være ulike pensjonsordninger for folkevalgte politikere og vanlige arbeidstakere. Før 2015 hadde politikere etter 12 år i arbeid rett på 66 prosent av godtgjørelsen i årlig pensjon fra de fylte 65 år. For vanlige arbeidstakere er kravet 30 år i jobb for å få full tjenestepensjon.

Kommunepolitikerne i Ap, SV og Rødt ønsker å gå tilbake til 12-årsregelen for byens politikere. Partiene la tidligere ut et forslag om at de nåværende reglene skal forandres, og at man skal gjeninnføre den såkalte «Gullpensjonen».

– Vi trenger et sikkerhetsnett

Dette er et vedtak partiene ønsker å få gjennom fordi politikere ikke er kommunalt ansatte. Politikere er dermed ikke knyttet til arbeidsgivere. Ap, SV og Rødt hevder derfor at de ikke får gode nok pensjons- eller sykemeldingsordninger.

– Det er ikke snakk om særfordeler, men om at vi politikere skal ha et sikkerhetsnett, sier Jarle Heitmann (Ap) til iTromsø.

Ønsket om endring ble fremmet som et forslag i kommunestyret onsdag, men ble så trukket. Administrasjonen ble i stedet bedt om å evaluere hele systemet for pensjon og sykemeldinger.

– Vi ønsker fortsatt at alle skal få en normal pensjon, uansett om de er politikere eller ikke, sier SVs Ingrid Kielland.

Vil ha dagens ordning

Ønsket fra de styrende partiene i kommunestyret møter motstand fra opposisjonen. Høyres Øyvind Hilmarsen ønsker å beholde ordningene slik de er i dag.

– Folkevalgte politikere bør ha like lang oppsparingstid som alle andre for å få vanlige pensjons- og sykemeldingsordninger, sier Hilmarsen.

Anni Skogmann (Frp) støtter Høyres syn i saken.

– Politikere vet at de er «frilansere» før de går inn i yrket. Dette er ikke en nyhet. Vi har andre jobber også, som kan sørge for at vi får pensjonen vi trenger og lønn når vi er syke. Vi skal ikke lage egne regler for politikere. Dette handler om prinsipp, sier Skogmann.