Nokas, som gjennomfører billettkontroller på vegne av Troms fylkestrafikk, har den siste tiden avdekket flere tilfeller av bruk av ugyldige eller falske billetter, spesielt i forbindelse ved bruk av Troms fylkestrafikks digitale billett-app, «Mobillett».

– Det er vanskelig å si noe om hvor utbredt dette fenomenet er, men vi har avdekket flere tilfeller av dokumentforfalskning den siste tiden. Det har vært tilfeller hvor man har vist fram et bilde av en gyldig «Mobillett» og også tilfeller hvor man har laget en video av en gyldig billett og vist den fram i kontrollen, sier Kurt Bones, daglig leder i Troms fylkestrafikk.

Unge syndere

Noe av grunnen til at det har blitt avslørt flere tilfeller den siste tiden, kan ha sammenheng i økning i antall billettkontroller. Nå vil også Troms fylkestrafikk kjøre en informasjonskampanje for å få bukt på problemet.

– Vi ser svært alvorlig på dette, og det er spesielt bekymringsverdig at det er veldig unge folk som driver på slik. Det er mulig at det går litt sport i dette blant unge, og slik kan vi ikke ha det, sier Bones.

Skal anmeldes

Konsekvensene om du blir tatt i dag er en bot på 1.500 kroner, eventuelt 1.700 kroner om den ikke betales på stedet. Bruk av forfalskede billetter rammes også av straffeloven, og i neste ukes fylkesrådsmøte vil ansvaret for å anmelde disse sakene delegeres til fylkesråden for samferdsel og miljø.

– Saken i fylkesrådet handlet om å delegere myndighet til å begjære påtale fra fylkesrådet til fylkesråd for samferdsel. Problemet med falske billetter er for øvrig ikke stort, når man tenker på at vi i 2017 hadde ni millioner passasjerreiser bare i Tromsø, sier Ivar Prestbakmo (Sp) i en SMS til iTromsø.