19 fylkeskommuner skal bli 11 nye regioner og blant dem som skal slå seg sammen er Troms og Finnmark. Med omstruktureringen kommer også nye arbeidsoppgaver.

Torsdag i forrige uke la Kommunal- og moderniseringsdepartementet fram en rapport med forslag til hvilke oppgaver som skal overføres til de nye fylkeskommunene.

Utvalget foreslår blant annet å flytte ansvaret for kulturinstitusjoner utenfor Oslo til de nye regionene. I Tromsø innebærer dette at Hålogaland Teater, Nordnorsk opera og symfoniorkester og Nordnorsk kunstmuseum, som tidligere har fått bevilga støtte over statsbudsjettet, nå vil få pengestøtten sin fra den nye regionen isteden.

– Vi er ikke happy for en slik overføring, sier HT-direktør Beate Stang Aas.

– Kultur taper alltid

I dag mottar HT 30 prosent støtte fra Troms og Finnmark, og resten fra staten. Hvis dette forslaget går gjennom, vil all støtten komme fra fylket og da frykter kulturlivet at det blir kamp om midlene.

– Det er for så vidt fint at man får lokal beslutningsmyndighet, men når denne pengesekken skal fordeles så må vi konkurrere med samferdsel, videregående skoler og alle de andre oppgavene fylket skal utføre. Vi har erfaring med at når det blir kamp om midler så taper kultur alltid, sier Aas.

HT-direktøren påpeker at den statlige finansieringen garanterer at befolkningen i Troms og Finnmark får tilbud om profesjonell scenekunst.

– Vi skal ta vare på huset vårt, turnere i både Troms og Finnmark, og hvis dette går gjennom så vil vi måtte redusere vår aktivitet i forhold til i dag, sier hun.

– Gufs fra fortida

Lasse Jangås, kommunikasjonssjef i Nordnorsk opera og symfoniorkester (NOSO), er også kritisk til forslaget.

– Utvalget går inn for at alle de nasjonale institusjonene nå skal ligge i Oslo, og dét er et gufs fra fortida som vi er veldig kritiske til, sier Jangås.

KRITISK: – Vi vet av erfaring at kultur er vanskeligere å prioritere enn de lovpålagte oppgavene, sier Lasse Jangås, kommunikasjonssjef i Nordnorsk opera og symfoniorkester.

NOSO jobber med å få status som nasjonal institusjon og mener at det er viktig at det ligger slike institusjoner flere steder i landet.

– Hagen-utvalget går motsatt vei og det stiller vi oss undrende og kritiske til.

Jangås understreker at de har et godt forhold til fylkeskommunen, men mener at staten fortsatt bør ha ansvaret for hovedfinansieringen. Fylkeskommunen har flere lovpålagte oppgaver som de må finansiere, som vei og skole.

– Vi vet av erfaring at kultur er vanskeligere å prioritere enn de lovpålagte oppgavene, påpeker Jangås.